Treceți la conținutul principal

Tenerife Ascensiunea pe Teide - partea a -II-a


  



Tenerife - El Teide Trek -  partea a -II-a


Despre Teide s-au spus destule eu vã invit  vã lãsaţi purtaţi pe cãrãri de munte, pentru a ajunge  în inima ''ardiente'' a insulei Tenerife , dar poate chiar a Canarelor: El Teide

Astãzi vã propun o excursie de o zi pe El Teide, simbolul Tenerifelor.
De ce sã alegi Teide si nu orice alt obiectiv în Tenerife?

Eu aş spune pentru senzaţiile de neuitat şi peisajul selenar care te uimeşte la tot pasul. Un alt motiv ar putea fi fiindcã zona este cel mai mare parc natural declarat din Insulele Canare.
La tot pasul ai cratere,vulcani şi râuri de lavã pietrificatã, ceva poate ce am mai vazut doar în Star Trek nu? Și sã recunoastem mai ales pentru palpitaţia şi mândria pe care o simţi când ştii cã ai pus piciorul pe unul din vulcanii  de 3718 metri ai Europei, pânã nu demult activ. Impresionant şi totuşi realizabil, sunã cumva provocator nu?

Astãzi vreau sã ne plimbãm pe cãrãri nebãtute şi necunoscute multora, vom face împreunã o incursiune de la 0 la 3718 metri, sau pe aproape, cãci trekkul ajunge doar la 3270. De aici nu ne mai rãmâne altceva de fãcut decât sã admirãm la niebla. Și meritã, garantez, dacã rezistaţi la frig extrem meritã sã stai sã o contempli.

Dar haideţi la drum. Parcul este strãbãtut de o şosea, care leagã toate zonele de interes, 2 centre pentru vizitatori - cu bar şi restaurant şi multe puncte de belvedere de unde puteţi face fotografii .
Iar dacã vã îndrãgostiţi de peisaj, cum mi s-a întâmplat mie existã un hotel şi un refugiu unde vã puteţi caza, pentru a hoinãri dupa cum vã vrea inima sau cât vã ţin picioarele.

Cele douã locaţii sunt Cañadas del Teide Parador Hotel şi Altavista Refuge.




                

Și acum sã povestim un pic de ce ar merita sã facem o incursiune de o zi mãcar pe Teide.

Vulcani, cratere, foste râuri de lavã pietrificatã - numite Las Cañadas del Teide şi minunatul nor ce se formeazã deasupra vulcanului.Fenomenul se numeşte '' la niebla del Teide''
Indiferent de anotimp, Teide te va surprinde şi fascina în egalã masurã, şi are cu ce!
Eu am fost în trei anotimpuri diferite (februarie, august si noiembrie-octombrie) deci garantez!


 


 
  
 


Doar aici puteţi vedea expuse ca la muzeu roci vulcanice de 3 milioane de ani, şi nu, nu cred cã greşesc când spun cã este unul dintre cele mai frumoase vârfuri pe care am urcat.  Cãci nu degeaba este cel mai mare parc natural al Spaniei cu 190 km2 care adãposteşte  de asemenea cel mai înalt vârf din Spania,  însuși El Teide bineînțeles.

Cum ajungem pe Teide?

Putem lua un tur organizat, închiria o mașină sau să mergem cu telecabina. Totuși ca să ajungi pe vârf e nevoie de un permis special.

Dacă alegeți telecabina există pachete pe care le puteți achiziționa de la centrul turistic sau după net care includ
  • excursie cu ghid până pe vârf (3,718 m)
  • permis special să urcați pe vulcan dar și să vizitați restul Parcului
  • urcare și coborâre cu telecabina ( costă 27 euro biletul dus  întors)
  • ghid local
  • transport și transfer din alte părți ale insulei
  •  preț 61 euro persoană                                                                                                                             

Bineînțeles că există și alte pachete complexe cu mese incluse, dar după cum vă puteți da seama prețul acelor va crește considerabil chiar dublându-se.







Dacă tot sunteț în zonă nu ratați Observatorul - El Observatorio. Pentru a putea intra trebuie sa fiți la intrare cu cel puțin 20 de minute îainte de începerea vizitei. Dacă vizita a început deja nu veți putea intra în ziua respectivă. Iar copiii sub 8 ani nu pot intra. Vizita durează  în jur de 1h  și jumătate.



De ce recomand Observatorul? Fiindcă în afară de Chile  și Hawaii, insulele Canare sunt al 3-lea loc de pe planetă de unde se observă cel mai bine cerul. Observatorul din Tenerife este cel mai mare din lume. Vizitele sunt permise în zile diferite pentru grupuri de turiști vorbitori de diferite limbi de exemplu pentru Spaniolă: Luni, Joi  și Vineri la 12:00 iar Duminica la 11:00, Engleză: Luni, Marti si Joi la 14:30 si Miercuri la 12:00. Germană Miercuri si Vineri. Deci e bine să vă planificați vizita din timp.

Ce ar mai fi de făcut în materie de trekking

În general există mai multe tururi care pot include și trekking pe vulcan unul din ele ar fi o excursie de 3 ore până Las Cañadas - 2000 metri, pe care o recomand.
Turul poate continua apoi până la stânca numită El Mirador - sau El Dedo de Dios. Ambele s-ar încheia cu  întoarcerea dumneavoastră în Puerto de la Cruz pentru prânz.

În cazul în care sunt persoane intersate vă pot da agenții de tursim și chiar nume de ghizi care fac astfel de tururi, cu care am fost eu. Dacă alegeți să explorați partea de nord a vulcanului aș merge pe ruta La Garanona unde este un punct de belvedere. Orice ați alege nu veți regreta.
















  

Tot aici puteți face un Jeep Safari de jumatate de zi, o experiență de neratat, dacă nu aveți rău de mașină sau alte probleme. Ruta începe de obicei prin satul San Andres și continuă cu plaja Las Teresitas.  În această incursiune veți merge și la un alt punct de belvedere numit El Mirador Bailadero apoi într-un alt sătuc pitoresc ascuns printre munți Taganana cu căsuțe albe pitorești și vedere la ocean. Tot aici, ascunsă printre case, este cea mai veche biserică după insulă: Iglesia de Nuestra
 Senora de Las Nieves.Iar acum, că destul am vorbit să ne bucurăm de peisaje înainte să ne întoarcem în Puerto de la Cruz.  Și nu uitați Tenerife  înseamnă Teide și totuși nu numai. Tenerife este în egală măsură și Puerto de la Cruz, Loro Parque, plimbări  în golful Cala pentru a vedea delfinii, satele pescaresti San Andres, El Bailadero sau vechea capitala a insulei La Laguna și Grădina Botanică.
Pentru a experimenta locuri de poveste, peisaje care îți taie respirația, sate uitate de lume între munți, vegetația luxuriantă sau ariditatea peisajului selenar mergeți în TENERIFE!

Într-un episod următor o să  vă povestesc mai multe despre Loro Parque, Grădina Botanică și ce e musai de făcut în Tenerife ca sport acvatic și alte obicieuri specifice Insulelor Canare.                      




                                            

                                 Până atunci Un Besote va para Uds desde Canarias !



Postări populare de pe acest blog

Căutați idei de city-break? Bari, una din numeroasele comori ale Italiei

Pe neașteptate a venit vremea vacanțelor și city-breakurilor. De aceea m-am gândit din nou la Italia . Astăzi despre Bari, oraș pe care l-am vizitat de două ori. Spre Bari aveți zboruri directe de 4 ori pe săptămână  (luni, miercuri, vineri, duminică), așa că nu ar trebui sa fie greu să vă hotărâți. Din Bari puteți ajunge oricând în alte părți ale Italiei, închiriând o mașină, iar Bari este un loc ce poate fi vizitat indiferent de sezon. Eu am fost atât vara cât și primăvara. Așa că m-am gândit să dedic o sesiune specială mai multor orașe din Italia, pentru că Italia ''it’s a bliss!'' Bari este o destinație tipic city-break dar și punct de pornire spre alte frumuseți ale Italiei, poate nu atât de cunoscute ca: Matera (orașul de piatră) și Alberobello (satul căsuțelor de pitici). O să încep cu un pic de istorie. Bari este o ancoră a creștinismului, și poate nu mulți știu că aici se găsesc moaștele Sfântului Nicolae. Ne putem mira chiar, fiindcă e drum lu
Creasta Fagarasului:Curmatura Bratilei-Plaiul Foii ziua 6 (9 august 2013) Dis de dimineata, acum un pic mult prea de dimineata, dupa ce am dormit in refugiul Curmatura Bratilei, iata-ne ajunsi la final. Efortul de a ne trezi inainte de ora 6 ne este rasplatit, cu primul si singurul rasarit de soare de pe traseu. Dupa ce trecem de varful Bratila, facem  un zoom in partea dreapta cu creasta Iezerului, si la aproape o ora de la plecare ajungem langa fostul refugiu Berevoescu unde gasim un izvor amenajat de aceasta data, cu debit foarte bun. Ocolim varful Berevoiescu, si iata-ne ajunsi la refugiul din zona Comisul, identic cu cel din Curmatura Bratilei. Pana acum am avut un ritm sustinut, sa ne fi ajutat si racoarea diminetii, asa ca sa tot fi fost vreo 10 cand intram in padure. Din saua Lerescu  mai surprindem masivul Iezer pentru ultima oara inainte de a ne lasa
Creasta Fagarasului:Turnu Rosu-Lacul Avrig ziua 1 (4 august 2013) Visand la vreme buna si aventuri de neuitat, am pornit sambata dimineata din curtea cabanei silvice de langa Manastirea Turnu Rosu, pe traseul Chica Pietrelor. Ne setasem asteptarile in jur la 2-3 ore, dar urcusul incepea deja cu o panta deloc imbietoare pentru 8 si jumatate dimineata. Noroc ca nu a durat mult pana ce am iesit in prima poiana, vreo 45 de minute; dupa un scurt popas si o priveliste asupra localitatii Turnu Rosu si raului Olt, am ajuns si la golul alpin din Chica Pietrelor Traseul incepuse in forta, o data ajunsi in Chica Pietrelor mai erau 3 ore pana in Saua Suru. Chiar si lacul Avrig, destinatia finala a primei zile, parea acum la o azvarlitura de bat. Vremea buna, cerul de un albastru patrunzator, verdele varatic al muntelui, totul parea sa indice o vreme ideala pentru a parcurge creasta mult iubitului Fagaras. In curand, trecem de zona