Treceți la conținutul principal

Tenerife The Goodies Bag


Cum vremea e superbă  și ninge ca-n povești nu aș putea face altceva decât să visez la Canare. Să ne așezăm dară ca în hanul Ancuței și să depănăm povești din vremurile calde.

Așa că haideți într-o excursie tematică să descoperim lucrurile cu adevărat bune în Tenerife.

Am pregătit the Goodies Bag. Unde să mergi, ce să mănânci în funcție de sezon, câte ceva despre feluri de mâncare unicat pe care le poți găsi doar aici și multe altele.

A donde ir? Unde mergem?

Mercado Municipal - Puerto de la Cruz . Aici găsiti tot ce vă dorește inima, încă din 1986. De la flori la cafea, bijuterii făcute manual și lista poate continua. Pentru un pic de culoare și gust local merită o vizită. Link aici  




Tenerife nu e Madeira, dar în mod sigur nu veți regreta dacă mergeți pentru o experiență autentică la Tenerife Bodega pentru localnici, pentru turiști El Templo del Vino. Situată într-un labirint de străduțe, la un colț între Plaza del Charco și La Ranilla, într-o casă frumos renovată. Așa că aici vă veți bucura în același timp de mâncarea bună dar și de arhitectura tipic canare. Din meniu nu veți ști ce să alegeți de la diversele feluri cu fructe de mare la celebrele tapas. Pentru detalii click aici 




Ca să fie meniul complet nu am uitat nici de cafenele. Spaniolii sunt și ei băutori înrăiți de cafea, nu știu cine după cine s-a luat, dar în mod sigur ei au inventat cortado. În Canare mai cunoscut drept ''cortadito''. Să vă explic ce e cortadito? Inutil, mergeți și gustați, nu se compară cu nimic din ceea ce știți. Ca să fiu un pic tradiționalistă am ales să vă recomand Ebano Cafe, veți înțelege de ce.
Un loc plăcut și pe dinăuntru și pe afară, într-un stil un pic colonial. Dacă ajungeți aici încercați tipurile de cafea Barraquito și Saperopo. Aici veți regăsi gustul cafelei de mult uitat.




Acum să trecem la lucruri serioase. Bineînțeles că nu i-am uitat nici pe iubitorii de vinuri. Poate nu cea mai ieftină excursie din Tenerife, dar acum să fim serioși, ce este ieftin aici. Turul are transport inclus pe la podgoriile din zonă, o vizită la piața locală plus prânz și degustare de vin. Pentru detalii căutați pe trip advisor sau viajes Teide, punct de plecare La Laguna (capitala).





Tenerife este o insulă care te poate ține în priză. Și pe bună dreptate. Multe și variate sunt activitățile pe care le poți face aici. Mai ales activități în aer liber care sigur vă vor deconecta.  Eu nu știu să înot, doar să mă bălăcesc, dar chiar și așa nu aveam cum să îi uit pe împătimiții scuba divingului. Am încercat și eu în Panama, dar mi-am dat seama că nu e pentru mine.

Totuși dacă vă interesează puteți încerca Club de Buceo Deep Ocean Divers. Am făcut o scurtă vizită prin zonă, mai mult nu am îndrăznit. Dar aveți link aici. Ceea ce însă voi face în mod sigur data viitoare este ceva intitulat foarte intuitiv Happy Fly Tenerife. 

Pentru iubitorii de senzații tari bineînțeles. Cred că nu mai e nevoie de altă introducere. Există mai multe variante de aventură extremă, chiar și zbor deasupra unor părți ale vulcanului așa că ''eso es la ostia''. Dacă mergeți și aveți curaj, să ne povestiți. În mod sigur este ceva ce merită făcut o dată în viață, așa că l-am trecut pe to do list. Din păcate, nu am avut timp sa încerc.











După atâta adrenalină clar trebuie să ne relaxăm. Unde?

Într-un loc cu adevărat special Piscinas Naturales de Bajamar.
Acum, că tot ne-am îndepărtat un pic de capitală, iată-ne ajunși în Punta del Hidalgo.
Merită pentru peisajul sălbatic și nu în ultimul rând locul în sine, care este rupt din rai. Piscine naturale, da? Vă puteți imagina? Dacă nu, iată poze. De această dată, cuvintele chiar sunt de prisos. Mai am un singur lucru de zis GO!GO!GO! de fapt sunt 3  :)



Dacă nu v-am convins până acum, mâncarea din Canare o va face în locul meu. Garantez.
Sunt multe feluri de mâncare tipice insulelor, care vă asigur că nu au nimic de a face cu ceea ce cunoaștem ca mâncăruri spaniole. Cu toții cunoaștem mâncarea tipic spaniolă, dar în mod sigur Canarele nu intră în această categorie. De ce ? E simplu. Insulele Canare prin poziționarea lor geografică sunt mai aproape de coastele Africii, astfel încât multe feluri de mâncare cunoscute ca tipic canare au puternice influențe africane.
Cu ce să încep nici nu aș știi, numai când mă gândesc îmi lasă gura apă.

Los platanos fritos- celebrele banane prăjite sunt o delicatesă poate puțin cunoscută. Orice ar fi încercați-le. Ceea ce nu mulți știm este că bananele din Canare sunt total diferite de ceea ce găsim noi în supermarket. În Canare crește un soi de banane mult mai mic,cu niște pete sub forma unor semințe negre și cu un gust mai dulce,



Multe sunt fructele care se găsesc aici, de aceea Canarele sunt un paradis al vegetarienilor. Aș vrea să remarc doar felurile cu adevărat speciale care fac insulele celebre din punct de vedere gastronomic.
Haideți să revenim la dulciuri, că e cam greu să stăm fără ele oricât am încerca.


Dar ce ziceți de niște gofio. El gofio este o rețetă de orez cu lapte. Știu mulți vor strâmba din nas și vor zice, ce ăsta e fel tipic? Ei bine da, datorită tipului de orez întâlnit aici, căci orezul cu lapte în Canare nu e de fapt orez, este o pulbere de făină de porumb și orz pasat.

Interesant nu? Spaniolii din Canare nu au noțiunea orezului clasic pe care noi îl cunoaștem atât de bine. Orezul lor este un fel de mousse de griș să-i zic, că mai bine nu știu a-l descire, oricât de nepricepută sunt eu în ale bucătăriei, garantez că astfel de orez cu lapte nici mama nu face, ''palabra de honor''.




Ca un gurmand autentic am început cu desertul, însă v -aș sfătui să nu ratați nici felurile principale. Dacă veți merge în Canare veți întâlni în orice meniu de restaurant, taverna sau bar, papas arrugadas.

Papas sunt cartofi, în Canare se spune papa la cartof nu patata. Papas arrugadas sunt de fapt niște cartofi tipici care cresc doar aici, de dimensiuni mici, rotunzi, aproape perfect rotunzi, cel mai bine merg cu mojo- adică cu mujdei, Așa că poftă bună, mie îmi lasă gura apă deja. Se pare că și cei din Canare au acest fel de mâncare pe care mulți poate îl considerăm tipic românesc, cartofii fierti cu mujdei. Numai că papas arrugadas sunt cartofi copți în coajă direct pe plită sau în cuptor de cărămidă. O minunăție. Iar el mojo canario stați să încercați rețeta, și de nu veți deveni fani, nu știu ce să zic.
Nici el mojo canario nu putea să se dezmintă, ce altceva poate fi decât tot o invenție culinară tipic canară. Ei fac mujdeiul un pic diferit adică pastei de usturoi îi adaugă ulei, oțet și sare mare, plus diverse ierburi aromatice (cimbru, coriandru, toate pisate) și nelipsitul pătrujnel





Eu deja trebuie să recunosc că nu mai pot scrie despre toate aceste bunătăți fără să vă arăt poze, nu de alta dar nu doresc să transform totul într-un rețetar.








Alte ciudățenii tipic canare la miel de palma e în în același timp și miere dar și un desert cu miere și tip de brânză caș.






Oricum ar fi mergeți în Canare, dacă nu sunteți convinși de peisaj v-ar putea ajuta să vă decideți în mod sigur, un fel de mâncare, un loc sau un apus care vă va fascina definitiv și veți căuta motive să reveniți.

După ce ne-am bucurat ochii zic că urmează papilele gustative, 

Și acum let s dive in!

Provecho!












Postări populare de pe acest blog

Căutați idei de city-break? Bari, una din numeroasele comori ale Italiei

Pe neașteptate a venit vremea vacanțelor și city-breakurilor. De aceea m-am gândit din nou la Italia . Astăzi despre Bari, oraș pe care l-am vizitat de două ori. Spre Bari aveți zboruri directe de 4 ori pe săptămână  (luni, miercuri, vineri, duminică), așa că nu ar trebui sa fie greu să vă hotărâți. Din Bari puteți ajunge oricând în alte părți ale Italiei, închiriând o mașină, iar Bari este un loc ce poate fi vizitat indiferent de sezon. Eu am fost atât vara cât și primăvara. Așa că m-am gândit să dedic o sesiune specială mai multor orașe din Italia, pentru că Italia ''it’s a bliss!'' Bari este o destinație tipic city-break dar și punct de pornire spre alte frumuseți ale Italiei, poate nu atât de cunoscute ca: Matera (orașul de piatră) și Alberobello (satul căsuțelor de pitici). O să încep cu un pic de istorie. Bari este o ancoră a creștinismului, și poate nu mulți știu că aici se găsesc moaștele Sfântului Nicolae. Ne putem mira chiar, fiindcă e drum lu
Creasta Fagarasului:Curmatura Bratilei-Plaiul Foii ziua 6 (9 august 2013) Dis de dimineata, acum un pic mult prea de dimineata, dupa ce am dormit in refugiul Curmatura Bratilei, iata-ne ajunsi la final. Efortul de a ne trezi inainte de ora 6 ne este rasplatit, cu primul si singurul rasarit de soare de pe traseu. Dupa ce trecem de varful Bratila, facem  un zoom in partea dreapta cu creasta Iezerului, si la aproape o ora de la plecare ajungem langa fostul refugiu Berevoescu unde gasim un izvor amenajat de aceasta data, cu debit foarte bun. Ocolim varful Berevoiescu, si iata-ne ajunsi la refugiul din zona Comisul, identic cu cel din Curmatura Bratilei. Pana acum am avut un ritm sustinut, sa ne fi ajutat si racoarea diminetii, asa ca sa tot fi fost vreo 10 cand intram in padure. Din saua Lerescu  mai surprindem masivul Iezer pentru ultima oara inainte de a ne lasa
Creasta Fagarasului:Turnu Rosu-Lacul Avrig ziua 1 (4 august 2013) Visand la vreme buna si aventuri de neuitat, am pornit sambata dimineata din curtea cabanei silvice de langa Manastirea Turnu Rosu, pe traseul Chica Pietrelor. Ne setasem asteptarile in jur la 2-3 ore, dar urcusul incepea deja cu o panta deloc imbietoare pentru 8 si jumatate dimineata. Noroc ca nu a durat mult pana ce am iesit in prima poiana, vreo 45 de minute; dupa un scurt popas si o priveliste asupra localitatii Turnu Rosu si raului Olt, am ajuns si la golul alpin din Chica Pietrelor Traseul incepuse in forta, o data ajunsi in Chica Pietrelor mai erau 3 ore pana in Saua Suru. Chiar si lacul Avrig, destinatia finala a primei zile, parea acum la o azvarlitura de bat. Vremea buna, cerul de un albastru patrunzator, verdele varatic al muntelui, totul parea sa indice o vreme ideala pentru a parcurge creasta mult iubitului Fagaras. In curand, trecem de zona