Treceți la conținutul principal

Madeira - Acolo unde primăvara e eternă

2 sunt arhipelagurile care își împart supremația  în Atlanticul de Nord, 2 foste puteri coloniale vecine. Vorbesc bineînțeles de Spania și Portugalia, care domină de secole Oceanul Atlantic.


Situată la 860 km de Lisabona si 580 de coasta Africii, Madeira spre deosebire de Canare este sub patrimoniu portughez. Chiar Cristofor Columb a fost atras de micuța și cocheta insulă Porto Santo, ajungând să locuiască aici 12 ani. Madeira chiar dacă este văzută de mulți ca ruda săracă a insulelor celebre deja precum Tenerife, se remarcă prin peisaje mai spectaculoase, ușor de asociat mai degrabă cu luxuriantele grădini ale Edenului, nu degeaba Winston Churchill avea aici reședința de vară.

Dar mai bine să vedem ce putem face în Madeira. 

Astăzi levadas. Un traseu pe levadas poate dura de la câteva ore la o zi întreagă. În funcție de cât timp aveți la dispoziție haideți să o luăm pe rând. 






La ce mă gândesc pentru trasee de o zi Ponta de Sao Lorenco, Queimadas, Rabacal-25 Fuentes, Levada do Rei, Vereda do Larano. Așa că dacă iubiți natura, which I do, vă invit pe levadas, iar Madeira este destinația perfectă pentru așa ceva. În mod sigur veți găsi ceva fascinant în cei 2500 de km de levadas. Traseul Ponta de Sao Lourenco este un traseu în partea de est a insulei. Ce este interesant pe acest traseu este că de aici se poate vedea Porto Santo în sud dar și coastele de nord și sud ale insulei. Traseul durează aproximativ 3 ore jumătate are 8 km și ajunge la o înălțime de de 110 m.  






O altă variantă pentru jumătate de zi ar fi Levada do Prazeres care începe în partea de sud a insulei. Este un traseu ușor care trece mai ales prin păduri, așa că este ideal pentru iubitorii de vegetație luxuriantă. Pădurea de dafin din Madeira este în patrimoniu Unesco din 1999.
Without further ado, pentru cei dornici de bird-watching există un singur cuvânt Madeira. Madeira fiind o insulă tropicală ca și Canarele, inedite sunt felurile de păsări pe care le puteți găsi aici. Cu toate că am făcut bird watching nu aș ști să disting ce specii de păsări am văzut, dar în mod sigur este o experiență inedită, mai ales dacă nu ați fost niciodată. E ceva ce merită încercat o dată în viață, iar Madeira, Panama și Costa Rica sunt destinațiile premium pentru acest sport.


Traseul este unul de intensitate medie, durează aproximativ 4 ore și jumătate, are 13 kilometri, începe de la 890 metri și nu urcă decât 100 m până la 980. Punct de plecare  again Santana. Ca să nu vă plictisesc ar mai fi câteva levadas pe care le voi trece doar în revistă Rabacal sau cele 25 de izvoare, însă nu aș ști să vă dau multe detalii, puteți citi mai multe pe siteul oficial de turism al insulei. Levada do Norte unul dintre cele mai vechi trasee după insulă, dacă nu chiar cel mai vechi. Primul drum folosit pentru a aduce apa în Madeira în zona de sud, în mod sigur peisajele sunt breathtaking, dar vă las să decideți singuri. 
Acum înapoi la levadas. Levadas nu erau doar foste canale de irigații ci și drumuri de access în sezonul secetos, în trecut localnicii o foloseau pentru a se deplasa mai rapid între localități. De ce merită ales acest traseu, pentru că te bucuri nu numai de levada propiu-zisă ci și de frumosul orășel Machico. Să nu ratați punctul de belvedere după traseu Boca do Risco, o priveliște de neegalat asupra Atlanticului. Așa ceva în timp ce ești pe un traseu de levadas, care este în principal un traseu de pădure? Da, este posibil, de aceea Madeira este unicat!
Despre Levadas putem vorbi zile întregi, dar mai bine haideți să ne bucurăm de piesaj. Dacă vă face vreo levada cu ochiul intrati pe zboruri Lisabona Funchal, coduri căutare pe motoare de zboruri LIS-FNC cele mai ieftine încep de obicei de la 42 euro dus întors Așa că vă doresc 


GOOD HUNTING!


                                                                                                                                                          
În mod sigur unul din lucrurile unicat pe care le poți face în Madeira este un traseu pe levadas. 

Dacă nu știați, Madeira este cunoscută pentru levadas niște foste canale de irigații care au fost construite pentru a aduce apa din partea de V și NV a insulei în sudul arid. Astfel au ajutat la dezvoltarea uniformă a agriculturii pe insulă dar și la alte producții locale care nu ar fi existat în lipsa apei, cum ar fi trestia de zahăr.  Aceleași levadas, acum doar trasee turistice prin vegetația luxuriantă a Madeirei, aveau multiple alte întrebuințări, cum ar fi la spălatul hainelor în lipsa apei curente. Maurii au fost cei care au adus de fapt noțiunea de levadas, aceleași tip de apeducte fiind întâlnite și în sudul Spaniei. Oricum ar fi o plimbare pe levadas poate dura câteva ore, dar peisajul luxuriant, cărările înguste și impresia de labirint vă vor fascina cu siguranță. Așa că iată câteva posibile trasee.









Plimbarea durează două ore, are 6 kilometri și este un traseu accesibil oricui, deoarece nu trece de 600 metri.
Pentru doritorii de senzații tari există și trasee mai dificile unul din ele este Queimadas. Traseul începe în pădure la 960 metri în frumoasa localitate Santana, cunoscută pentru casele tipic tradiționale. Așa că aici puteți alege sa petreceți măcar două zile. O zi pe levadas, una prin Santana pentru casele tipice Madeirense. Queimadas este un traseu de poveste, de la dafini la valea crinilor, peisajul se schimbă brusc, așa că cei care iubesc florile ar trebui să îl încerce. În afară de vegetație care este un asset al Madierei indiferent unde ai merge,  păsările exotice pe care le veți întâlni pe traseu vă vor ului.




Levadas înseamnă în mod sigur nu numai vegetație ci și păsări felurite, după cum ziceam. Dar și frumoase tuneluri naturale, după ce trecem prin 4 astfel de tunele ajungem la Caldeirao Verde, unde ne așteaptă o cascadă cu apă de culoarea smaraldului. Așa că levada Caldeirao Verde- cascadă cu apă de smarlad, checked. 






 



   
  
    




Multe din Levadas sunt declarate Patrimoniu Unesco datorită plantelor rare întâlnite aici. 
Laurisilva Forest este generic intitulată orice arie protejată din Madeira, așa că dacă doriți să faceți niște poze wow acesta ar fi locul. Cum imaginile spune câteodată mai mult decât o mie de cuvinte... eu mai am de spus atât 

MADEIRA RULES













Postări populare de pe acest blog

Căutați idei de city-break? Bari, una din numeroasele comori ale Italiei

Pe neașteptate a venit vremea vacanțelor și city-breakurilor. De aceea m-am gândit din nou la Italia . Astăzi despre Bari, oraș pe care l-am vizitat de două ori. Spre Bari aveți zboruri directe de 4 ori pe săptămână  (luni, miercuri, vineri, duminică), așa că nu ar trebui sa fie greu să vă hotărâți. Din Bari puteți ajunge oricând în alte părți ale Italiei, închiriând o mașină, iar Bari este un loc ce poate fi vizitat indiferent de sezon. Eu am fost atât vara cât și primăvara. Așa că m-am gândit să dedic o sesiune specială mai multor orașe din Italia, pentru că Italia ''it’s a bliss!'' Bari este o destinație tipic city-break dar și punct de pornire spre alte frumuseți ale Italiei, poate nu atât de cunoscute ca: Matera (orașul de piatră) și Alberobello (satul căsuțelor de pitici). O să încep cu un pic de istorie. Bari este o ancoră a creștinismului, și poate nu mulți știu că aici se găsesc moaștele Sfântului Nicolae. Ne putem mira chiar, fiindcă e drum lu
Creasta Fagarasului:Curmatura Bratilei-Plaiul Foii ziua 6 (9 august 2013) Dis de dimineata, acum un pic mult prea de dimineata, dupa ce am dormit in refugiul Curmatura Bratilei, iata-ne ajunsi la final. Efortul de a ne trezi inainte de ora 6 ne este rasplatit, cu primul si singurul rasarit de soare de pe traseu. Dupa ce trecem de varful Bratila, facem  un zoom in partea dreapta cu creasta Iezerului, si la aproape o ora de la plecare ajungem langa fostul refugiu Berevoescu unde gasim un izvor amenajat de aceasta data, cu debit foarte bun. Ocolim varful Berevoiescu, si iata-ne ajunsi la refugiul din zona Comisul, identic cu cel din Curmatura Bratilei. Pana acum am avut un ritm sustinut, sa ne fi ajutat si racoarea diminetii, asa ca sa tot fi fost vreo 10 cand intram in padure. Din saua Lerescu  mai surprindem masivul Iezer pentru ultima oara inainte de a ne lasa
Creasta Fagarasului:Turnu Rosu-Lacul Avrig ziua 1 (4 august 2013) Visand la vreme buna si aventuri de neuitat, am pornit sambata dimineata din curtea cabanei silvice de langa Manastirea Turnu Rosu, pe traseul Chica Pietrelor. Ne setasem asteptarile in jur la 2-3 ore, dar urcusul incepea deja cu o panta deloc imbietoare pentru 8 si jumatate dimineata. Noroc ca nu a durat mult pana ce am iesit in prima poiana, vreo 45 de minute; dupa un scurt popas si o priveliste asupra localitatii Turnu Rosu si raului Olt, am ajuns si la golul alpin din Chica Pietrelor Traseul incepuse in forta, o data ajunsi in Chica Pietrelor mai erau 3 ore pana in Saua Suru. Chiar si lacul Avrig, destinatia finala a primei zile, parea acum la o azvarlitura de bat. Vremea buna, cerul de un albastru patrunzator, verdele varatic al muntelui, totul parea sa indice o vreme ideala pentru a parcurge creasta mult iubitului Fagaras. In curand, trecem de zona