Treceți la conținutul principal

Tenerife paradis al plantelor subtropiclae Grădina Botanică




Când ați fost ultima oară la Grădina Botanică?




Astăzi vin cu o propunere plăcută și relaxantă pentru o seară friguroasă de iarnă. Așa că haideți cu mine în Tenerife, de această dată la Grădina Botanică. Căci amintirile sunt făcute pentru a fi prețuite și readuse la viață.


Grădina Botanică din Tenerife ''Jardin de Aclimatacion de la Orotava'' are 7 acri, dar și mai interesant o istorie din 1792. Și acum câteva detalii tehnice să le zicem:
  • temperatura medie în jur de 19 grade 
Ce merită vizitat neapărat: 
  • colecția de palmieri
  • o colecție mixtă de plante Africane dar și plante de grădină
Timp de vizitare minim 3 - 3.5 ore

Dacă mergeți la El Jardin Botanico, vă recomand să vă dedicați minim jumătate de zi, eventual după- amiaza, după o zi obositoare de traseu, fiindcă în mod sigur aici vă veți relaxa și încărca bateriile. Ceea ce nu-i lipsește grădinii sunt oazele de relaxare, sper să vă placă și să doriți să reveniți .

 
 



Vă puteți plimba prin tunele umbrite de palmieri, puteți să vă odihniți la poalele unor ficuși gigant, admira banani, palmieri sau Phoenix, există și un copac numit după pasăre.


Și dacă tot vorbim de grădini botanice poate ar trebui să vă spun câte ceva despre caracteristicile vegetatiei din Canare. Datorită climei subtropicale aici vom găsi plante pe care nu le  întâlnim în celălalte grădini botanice din Europa.Tenerife, sau insula eternei primăveri are o climă caldă tot timpul anului, cu temperaturi de 20-22 grade iarna și 26-28 grade vara. Tenerife este una din insulele care are o  diversitate climatologică variată aici fiind mai multe microclimate, de la zona pădurilor de dafin la zona  înaltă alpină.

Acum despre Grădina Botanică

Dar cum a început totul. Secole la rând Spania a fost o putere economică mondială, deținând teritorii mai ales în America Centrala și de Sud. După cum era de așteptat, regele Carlos al 3-lea a dorit și el să aibă cât mai multe din aceste plante exotice la curtea sa .

Și de unde le putea aduce decât din America de Sud și Centrală. Acum, problema era că aceste plante trebuiau să aibă un mediu propice și astfel a început procesul de aclimatizare, așa apărând pentru prima dată ideea unei gradini botanice în Spania la curtea regelui.


Dar cum Madrid nu era tocmai locul ideal din punct de vedere climatic pentru astfel de plante, regelui i-a venit ideea să dea un decret prin care să  înființeze o grădină botanică în Tenerife.

Cu timpul, grădina botanică din Canare a devenit a doua din Europa, dupa Kew Gardens din Londra.

Despre plante nu vă pot da prea multe detalii botanice din păcate.

Totuși, să nu ratați vedetele grădinii -  copacii din America Latina Coussapoa Dealbata . 
De ce sunt vedete? Datorită tulpinii lor încrucișate, probabil, dacă aveți spirit mai bun de observație decat mine, astept cu nerăbdare idei .













Pe lângă palmieri și anani, specifici zonei subtropicale a Canarelor, orhidee, aloe și smochini, ferigile te însoțesc la tot pasul.

Așa că plimbați- vă pe îndelete. Pe mine mă fascinează culorile plantelor de aici, care mi se par oarecum unice, iar din păcate nu le pot denumi exact. Ca să nu vă mai plictisesc cu detalii vă las să vă bucurați de poze.


Grădina este deschisă în fiecare zi de la 9- 18, și o gasiți pe Calle Retama.

Orice tur al insulei o include, dar există  și autobuze care ajung aici. Iar daca ajungeți în Canare și aveți timp poate vizitați și Jardin de Cactus Lanzarote, Grădina de Orhidee Tenerife, Parque del Drago - Tenerife, Palmetum (grădina de palmieri), Grădina Botanică La Palma ( mai sălbatică) .

Multe sunt teoriile despre Canare, loc al zeilor, dar daca mergeți la El Jardin de Tenerife sigur vă pot ura ''Și acum bine ați venit în Paradis!''

    

Postări populare de pe acest blog

Căutați idei de city-break? Bari, una din numeroasele comori ale Italiei

Pe neașteptate a venit vremea vacanțelor și city-breakurilor. De aceea m-am gândit din nou la Italia . Astăzi despre Bari, oraș pe care l-am vizitat de două ori. Spre Bari aveți zboruri directe de 4 ori pe săptămână  (luni, miercuri, vineri, duminică), așa că nu ar trebui sa fie greu să vă hotărâți. Din Bari puteți ajunge oricând în alte părți ale Italiei, închiriând o mașină, iar Bari este un loc ce poate fi vizitat indiferent de sezon. Eu am fost atât vara cât și primăvara. Așa că m-am gândit să dedic o sesiune specială mai multor orașe din Italia, pentru că Italia ''it’s a bliss!'' Bari este o destinație tipic city-break dar și punct de pornire spre alte frumuseți ale Italiei, poate nu atât de cunoscute ca: Matera (orașul de piatră) și Alberobello (satul căsuțelor de pitici). O să încep cu un pic de istorie. Bari este o ancoră a creștinismului, și poate nu mulți știu că aici se găsesc moaștele Sfântului Nicolae. Ne putem mira chiar, fiindcă e drum lu
Creasta Fagarasului:Curmatura Bratilei-Plaiul Foii ziua 6 (9 august 2013) Dis de dimineata, acum un pic mult prea de dimineata, dupa ce am dormit in refugiul Curmatura Bratilei, iata-ne ajunsi la final. Efortul de a ne trezi inainte de ora 6 ne este rasplatit, cu primul si singurul rasarit de soare de pe traseu. Dupa ce trecem de varful Bratila, facem  un zoom in partea dreapta cu creasta Iezerului, si la aproape o ora de la plecare ajungem langa fostul refugiu Berevoescu unde gasim un izvor amenajat de aceasta data, cu debit foarte bun. Ocolim varful Berevoiescu, si iata-ne ajunsi la refugiul din zona Comisul, identic cu cel din Curmatura Bratilei. Pana acum am avut un ritm sustinut, sa ne fi ajutat si racoarea diminetii, asa ca sa tot fi fost vreo 10 cand intram in padure. Din saua Lerescu  mai surprindem masivul Iezer pentru ultima oara inainte de a ne lasa
Creasta Fagarasului:Turnu Rosu-Lacul Avrig ziua 1 (4 august 2013) Visand la vreme buna si aventuri de neuitat, am pornit sambata dimineata din curtea cabanei silvice de langa Manastirea Turnu Rosu, pe traseul Chica Pietrelor. Ne setasem asteptarile in jur la 2-3 ore, dar urcusul incepea deja cu o panta deloc imbietoare pentru 8 si jumatate dimineata. Noroc ca nu a durat mult pana ce am iesit in prima poiana, vreo 45 de minute; dupa un scurt popas si o priveliste asupra localitatii Turnu Rosu si raului Olt, am ajuns si la golul alpin din Chica Pietrelor Traseul incepuse in forta, o data ajunsi in Chica Pietrelor mai erau 3 ore pana in Saua Suru. Chiar si lacul Avrig, destinatia finala a primei zile, parea acum la o azvarlitura de bat. Vremea buna, cerul de un albastru patrunzator, verdele varatic al muntelui, totul parea sa indice o vreme ideala pentru a parcurge creasta mult iubitului Fagaras. In curand, trecem de zona