Treceți la conținutul principal

Rabat la granita dintre lumi: intre charm si modernism


Rabat sau poarta spre cer 

Rabat are o istorie modernă care merge înapoi în timp până  în 1146 când Almohad Abd al-Mu'min, conducătorul  orașului antic Sale  a transformat Rabatul într-o fortăreață, ca principal punct de lansarea a atacurilor înspre peninsula Iberica. Datorită importanței militare, Rabat a fost supranumit  Ribatu l-Fath,  "cel ce deține victoria", de unde derivă și numele actual.


Yaqub a fost însă cel care a mutat capitala la Rabat, construind de fapt zidurile orașului  dar și cea mai mare moschee din lume. Din păcate, Yaqub a murit și constructia a fost oprită. Ruinele moscheii neterminate dăinuiesc și azi împreună cu Turnul lui Hassan.

Când francezii au invadat Marocul  în 1912 au stabilit aici un protectorat, iar administratorul francez Generalul Hubert Lyautey a decis să mute capitala de la Fez la Rabat. Mai ales că  în acea perioadă rebeliunile interne făcuseră din Fez un loc instabil.  În aceste condiții socio-politice Sultanul Moulay Youssef și-a schimbat din nou reședința la Rabat.
De abia  în 1955, Mohamed al 5-lea, pe atunci rege al Marocului stabilește definitiv Rabat drept capitala oficială.

Dacă ar fi să ne gândim unde bate inima Rabatului cred ca răspunsul ar varia. Unii cu siguranţă ar spune Medina (orașul vechi), altii moschee iar alţii însăși marea.

Rabatul se mândrește cu câteva obiective Mausoleul lui Mohamed al v lea, Turnul Hassan, ambele situate pe esplanada Yacoub al-Mansour. 
După cum îi spune numele aici găsim mormintele regelui Hasan al 2 lea și a celor doi fii regele Hassan al 2 lea și Prinţul Abdallah. Clădirea este o piesă de artă a arhitecturii Alaouite, o siluetă albă în deșert ce se face remarcată  prin acoperișul verde, verde, bineînţeles, culoarea Islamului. 
Dacă vă uitaţi cu atenţie în moschee o sa vedeţi la orice oră un cititor din Coran, aceștia având locurile lor bine stabilite.

Următorul obiectiv pe to do list Turnul lui Hassan صومعة حسان‎ este de fapt un minaret al moscheeii din Rabat.  În 1195 când a început construcţia moscheeii s-a dorit ca turnul minaretului să fie cel mai mare din lume, împreună cu mocheea. Însă în 1199, Sultanul Yacub a murit și construcţia moscheii s-a oprit. Turnul are doar jumătate din înălţimea dorită, adică 44 m din cei 86 m. Și restul moscheeii a fost lăsat neterminat , astăzi coloanele neterminate din nisip roșiatic oferă o priveliște tocmai bună de fotografiat. Legendele spun că turnul ar fi fost proiectat de același care a făcut și turnul  lui Hassan, dar șatât de frumoasa Giralda din Sevilla 

Dacă Moscheea, Cornicha și Palatul Regal nu v-au convins mai este un loc de poveste în Rabat, aproape de Palatul Regal - se numește Bab Rouah - sau Poarta Vânturilor, poate si datorită faptului că este construită să ţină  piept vânturilor În Rabat sunt 5 porţi care au fost în antichtate porţi de intrare în oraș, poarta lui Yaacoub Al Mansour Al Mouahidi merită însă vizitată. Cum treceţi de poartă veti vedea 2 holuri care duc la rândul lor la o succesiune de camere - care adăpostesc o galerie de artă.

Pentru acestea și multe altele cum ar fi vălurile, mâncarea marocană și o binemeritată plimbare prin bazar, la shopping sau nu Marocul merită vizitat.

Marocul fie Rabat, Fez sau Marrackech  înseamnă mirodenii, culoare, și farmec din belșug.
                                                          
                                                   Si chiar asa e Inshala!



 




















Postări populare de pe acest blog

Căutați idei de city-break? Bari, una din numeroasele comori ale Italiei

Pe neașteptate a venit vremea vacanțelor și city-breakurilor. De aceea m-am gândit din nou la Italia . Astăzi despre Bari, oraș pe care l-am vizitat de două ori. Spre Bari aveți zboruri directe de 4 ori pe săptămână  (luni, miercuri, vineri, duminică), așa că nu ar trebui sa fie greu să vă hotărâți. Din Bari puteți ajunge oricând în alte părți ale Italiei, închiriând o mașină, iar Bari este un loc ce poate fi vizitat indiferent de sezon. Eu am fost atât vara cât și primăvara. Așa că m-am gândit să dedic o sesiune specială mai multor orașe din Italia, pentru că Italia ''it’s a bliss!'' Bari este o destinație tipic city-break dar și punct de pornire spre alte frumuseți ale Italiei, poate nu atât de cunoscute ca: Matera (orașul de piatră) și Alberobello (satul căsuțelor de pitici). O să încep cu un pic de istorie. Bari este o ancoră a creștinismului, și poate nu mulți știu că aici se găsesc moaștele Sfântului Nicolae. Ne putem mira chiar, fiindcă e drum lu
Creasta Fagarasului:Curmatura Bratilei-Plaiul Foii ziua 6 (9 august 2013) Dis de dimineata, acum un pic mult prea de dimineata, dupa ce am dormit in refugiul Curmatura Bratilei, iata-ne ajunsi la final. Efortul de a ne trezi inainte de ora 6 ne este rasplatit, cu primul si singurul rasarit de soare de pe traseu. Dupa ce trecem de varful Bratila, facem  un zoom in partea dreapta cu creasta Iezerului, si la aproape o ora de la plecare ajungem langa fostul refugiu Berevoescu unde gasim un izvor amenajat de aceasta data, cu debit foarte bun. Ocolim varful Berevoiescu, si iata-ne ajunsi la refugiul din zona Comisul, identic cu cel din Curmatura Bratilei. Pana acum am avut un ritm sustinut, sa ne fi ajutat si racoarea diminetii, asa ca sa tot fi fost vreo 10 cand intram in padure. Din saua Lerescu  mai surprindem masivul Iezer pentru ultima oara inainte de a ne lasa
Creasta Fagarasului:Turnu Rosu-Lacul Avrig ziua 1 (4 august 2013) Visand la vreme buna si aventuri de neuitat, am pornit sambata dimineata din curtea cabanei silvice de langa Manastirea Turnu Rosu, pe traseul Chica Pietrelor. Ne setasem asteptarile in jur la 2-3 ore, dar urcusul incepea deja cu o panta deloc imbietoare pentru 8 si jumatate dimineata. Noroc ca nu a durat mult pana ce am iesit in prima poiana, vreo 45 de minute; dupa un scurt popas si o priveliste asupra localitatii Turnu Rosu si raului Olt, am ajuns si la golul alpin din Chica Pietrelor Traseul incepuse in forta, o data ajunsi in Chica Pietrelor mai erau 3 ore pana in Saua Suru. Chiar si lacul Avrig, destinatia finala a primei zile, parea acum la o azvarlitura de bat. Vremea buna, cerul de un albastru patrunzator, verdele varatic al muntelui, totul parea sa indice o vreme ideala pentru a parcurge creasta mult iubitului Fagaras. In curand, trecem de zona