Treceți la conținutul principal

Barcelona


Barcelona
 
Ce nu ştiaţi poate despre Barcelona. Al doilea oraş al Spaniei cu 1.6 milioane locuitori, Barcelona este al 3-lea cel mai vizitat oraş din Europa conform statisticilor, dupã Paris şi Londra.

Capitalã a Cataluniei şi parte a acesteia  alãturi de alte 3 oraşe: Girona, Lleida şi Tarragona. Aici se vorbesc 2 limbi oficiale: catalana şi spaniola. Cand vorbiti cu localnicii sã nu faceti greseala sa ziceti catalana e dialect ca ar putea fi o problemã

Poziţionarea pe malul Mediteranei este un avantaj pentru oraş care este cel mai important port la Mediterana, cu 3.6 milioane nave trecând prin port in fiecare an.

Hannibal şi Hercule  îşi disputã tacit patronajul oraşului, Barcelona este istorie şi arhitecturã în egalã mãsurã.

Acum haideţi sã ne pierdem pe strãduţe.

Ce poţi face într-o zi în Barcelona? Chiar şi pentru cei care au  mai vizitat oraşul, o plimbare cu bus ul turistic  pe cont propiu hop & hop off e mereu o variantã. În Barcelona sunt douã rute cea albastrã şi cea roşie.

Ruta Albastrã - Ruta Sur traseu :
1 Museo Nacional de Arte de Cataluña (MNAC)
2.Montjuïc   zona de muzee
3. Plaça d’Espanya
4. Estacio de Sants una din statiile de tren

Ruta Roşie  - Ruta Norte
1. Casa Lleó i Morera
2. Casa Amatller
3.Casa Batlló
4.Casa Milà-La Pedrera
5.Sagrada Familia
6. Barri Gotic



Ne  începem dimineaţa prin cartierul gotic- ca sa vedem originile romane ale oraşului, apoi pe celebrul bulevard Las Ramblas - comparabil cu Champs Elysees, aceasta artera arata mereu directia in Barcelona, terminandu-se cu statuia lui Colon.

Poţi începe cu o oprire la Hard Rock Cafe  ca sã ai energie pentru o zi de muzee (muzeul de Arta Contemporana, Museu de les Il·lusions, Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB), Museu d'Art Contemporani de Barcelona, Palau de la Virreina, Palau Moja, Mosaic de Joan Miró. Daca înca mai poti te poti abate un pic inspre partea de V, ca sa descoperi farmecul pietelor spaniole Mercat de Sant Antoni. Tot aici sunt nişte grãdini superbe, dacã ai timp nu le rata Jardins de Sant Pau del Camp 

Si asa fãrã sã te fi gandit ai ajuns deja la Museu Maritim de Barcelona , care apropo deschide la 10:00 deci dacã o luati în sens invers nu fiti prea matinali, aveti timp sa savurati un cortado pe strãdute, poate chiar la Marula Cafe in zonã.

Dacã încã nu v am convins treceti pe la Mirador de Colon, un monument de 60 metri in cinstea lui Cristofor Columb si descoperirii Americii. Tot in zonã Muzeul de Cearã Museu de Cera, ca orice oras respectabil si Barcelona are unul, nu e el Madame Tussauds dar meritã o oprire e fun. Putin mai sus de muzeu este o piatã super chic cu palmieri Plaça del Duc de Medinaceli.

Barcelona nu inseamnã numai muzee, ci si pietele sale, arterele pietonale si multe altele. Ca sã continuãm traseul de la Placa Duc si Basilica de la Merced se ajunge repede la Muelle si L’Aquàrium de Barcelona, deci aruncãm o privire? Meritã sã te oglindesti in apa Mediteranei chiar si pentru o secundã. Dacã nu mai rezistati si deja e timpul pentru al doilea cortado, in zonã e un centru comerical, putin shopping nu stricã niciodatã nu-i asa?

Eu sunt genul care cam aleargã  asa cã propun sã ne oprim la mall pentru astãzi iar mâine sã pornim în partea de nord a oraşului, ne asteaptã muzee, parcuri şi multe surprize.

Ca sã continuãm de unde ne am oprit ziua trecutã începem ziua cu Ajuntament de Barcelona cum sunteţi
în zonã nu rataţi Palau de la Generalitat.

Panã ajungem la Catedralã , putem sa aruncãm o privire în nişte pieţe drãge Placa de San Miguel şi San Jaume. Mie îmi place şi Eglésia de Sant Felip Neri o construcţie într-un stil arhitectural interesant care face notã discordantã cu stilul Barcelonei, care se ascunde timid într-un colţ al cartierului gotic.

Faţada de piatrã este superbã, o binemeritatã  întoarcere în timp şi totul se petrece  în mijlocul unui oraş cosmopolit. Dupã ce aţi terminat cu bisericile din zonã a traversaţi înspre Plaça del Rei, staţi pe scãri si admiraţi arhitectura, nu veţi regreta. Dacã incã mai vã ţin picioarele sã vã abaeţi un pic înspre
Basílica de Santa Maria del Mar pentru a vedea vitraliile superbe .O vizitã dupã amiaza îi face cinste.
De asemenea, în zonã sunt mai multe pub uri şi cafenele, are cineva chef de un cortadito sau niste churros?

Ca sã vã bucuraţi papilele la prânz puteţi sã vã opriţi la Mercat de Santa Caterina care este lângã Piaţa cu acelaşi nume, apoi restul zilei liber la Museu de la Xocolata , ca toate obiectivele din Barcelona deschide la 10. 


Şi aşa pe negândite am ajuns în estul oraşului, unde nu puteţi trece pe ngã Parc de la Ciutadella, fãrã sã intrati. Aici in funcţie de cât timp aveţi vã puteţi duce pe la Parlament sau chiar la zoo, comparaţia fiind una absolut întâmplãtoare, dar relevantã.

De am lãsat aceasã parte a Barcelonei la final, nu este chiar fortuit.
Fiindcã aici timpul se va opri Casa Batlo, Casa Milla, Sagrada Familia. Opriţi-vã o secundã, sigur nu veţi mai vrea sã plecaţi.


Oriunde ai merge în Barcelona ai arhitectura, ai parcuri, orice alegi sã vezi nu îţi va pãrea rãu, asa cã luaţi- vã  încããri comode, o hartã sau douã de rezervã si "Buen Viaje!"

Puteţi apela şi la Barcelona City Card cred cã 2 zile costã 18 euro. Oricum ar fi, Barcelona meritã un city break. Dacã doriţi puteţi merge în extra sezon octombrie- noiembrie e destul de cald dar şi vara în august nu e o idee rea, cum spaniolii sunt toţi prin Europa sau în insule în concediu şi oraşul e mai liber. 
Oricând aţi decide sã mergeţi nu uitaiţi încãlţãri comode, o hartã si multã bunã dispoziţie.

Si cum ar zice localnicii Salgan de marcha, hombre! Barcelona es la leche! Sã  nu mã credeţi pe cuvânt, mergeţi sã vã convingeţi !





  



 














Postări populare de pe acest blog

Căutați idei de city-break? Bari, una din numeroasele comori ale Italiei

Pe neașteptate a venit vremea vacanțelor și city-breakurilor. De aceea m-am gândit din nou la Italia . Astăzi despre Bari, oraș pe care l-am vizitat de două ori. Spre Bari aveți zboruri directe de 4 ori pe săptămână  (luni, miercuri, vineri, duminică), așa că nu ar trebui sa fie greu să vă hotărâți. Din Bari puteți ajunge oricând în alte părți ale Italiei, închiriând o mașină, iar Bari este un loc ce poate fi vizitat indiferent de sezon. Eu am fost atât vara cât și primăvara. Așa că m-am gândit să dedic o sesiune specială mai multor orașe din Italia, pentru că Italia ''it’s a bliss!'' Bari este o destinație tipic city-break dar și punct de pornire spre alte frumuseți ale Italiei, poate nu atât de cunoscute ca: Matera (orașul de piatră) și Alberobello (satul căsuțelor de pitici). O să încep cu un pic de istorie. Bari este o ancoră a creștinismului, și poate nu mulți știu că aici se găsesc moaștele Sfântului Nicolae. Ne putem mira chiar, fiindcă e drum lu
Creasta Fagarasului:Curmatura Bratilei-Plaiul Foii ziua 6 (9 august 2013) Dis de dimineata, acum un pic mult prea de dimineata, dupa ce am dormit in refugiul Curmatura Bratilei, iata-ne ajunsi la final. Efortul de a ne trezi inainte de ora 6 ne este rasplatit, cu primul si singurul rasarit de soare de pe traseu. Dupa ce trecem de varful Bratila, facem  un zoom in partea dreapta cu creasta Iezerului, si la aproape o ora de la plecare ajungem langa fostul refugiu Berevoescu unde gasim un izvor amenajat de aceasta data, cu debit foarte bun. Ocolim varful Berevoiescu, si iata-ne ajunsi la refugiul din zona Comisul, identic cu cel din Curmatura Bratilei. Pana acum am avut un ritm sustinut, sa ne fi ajutat si racoarea diminetii, asa ca sa tot fi fost vreo 10 cand intram in padure. Din saua Lerescu  mai surprindem masivul Iezer pentru ultima oara inainte de a ne lasa
Creasta Fagarasului:Turnu Rosu-Lacul Avrig ziua 1 (4 august 2013) Visand la vreme buna si aventuri de neuitat, am pornit sambata dimineata din curtea cabanei silvice de langa Manastirea Turnu Rosu, pe traseul Chica Pietrelor. Ne setasem asteptarile in jur la 2-3 ore, dar urcusul incepea deja cu o panta deloc imbietoare pentru 8 si jumatate dimineata. Noroc ca nu a durat mult pana ce am iesit in prima poiana, vreo 45 de minute; dupa un scurt popas si o priveliste asupra localitatii Turnu Rosu si raului Olt, am ajuns si la golul alpin din Chica Pietrelor Traseul incepuse in forta, o data ajunsi in Chica Pietrelor mai erau 3 ore pana in Saua Suru. Chiar si lacul Avrig, destinatia finala a primei zile, parea acum la o azvarlitura de bat. Vremea buna, cerul de un albastru patrunzator, verdele varatic al muntelui, totul parea sa indice o vreme ideala pentru a parcurge creasta mult iubitului Fagaras. In curand, trecem de zona