Treceți la conținutul principal

تحية من الدار البيضاء


تحية من الدار البيضاء
,Saludos desde Casablanca


Sunt multe de spus despre Casablanca. Daca va place istoria stiti deja chiar daca nu este capitala Casablanca este un oras de importanta istorica majora pentru Maroc.


A trecut prin diverse regimuri de dominatie Berber, Roman, Arab, Portughez, Spaniol, Francez, Britianic si Marocan. A avut dintotdeauna o pozitie importanta in regiune ca oras-port, fiind pe harta multor cuceritori de a lungul istoriei.

Un pic de toponimie: numele original al orasului este unul Berber, Anfa (inseamna deal), denumirea a fost initial folosita de localnici si vorbitorii de origine Berbera, pana ce ocupatia Franceza a pus stapanire pe oras in 1907, cand a fost adoptat numele de Casablanca.

Asadar, ceea ce cunoastem azi drept Casablanca a fost fondat de Berberi in secolul 10. Orasul era cunoscut ca port atat de Fenicieni dar si mai tarziu de Romani, devenind in repetate randuri tinta a navelor piratilor datorita asezarii sale privilegiate. De abia in secolul al 15-lea, tot sub o dinastie Berbera, cea a Merindilor, orasul a crescut ca importanta, recastigandu-si independenta de altadata.

Dar cand credeam ca s a terminat cu cuceririle, Casablanca, deja fiind cunoscut ca destinatie de vacanta a piratilor, orasul a fost atacat de Portughezi,imperiu aflat in plina expansiune in 1468, si in cele din urma distrus de acestia. Asemenea Pasarii Phoenix, din ruine Portughezii insisi au ridicat o fortareata militara in 1515, orasul care s-a dezvoltat apoi in jurul fortaretei militare a fost numit tot de portughezi "Casabranca", in traducere ''Casa Alba''. Medina Casablanca este documentata mai apoi doua secole mai tarziu in 1770 de catre sultanul Mohamed ben Abdallah, dar este cunoscut cu denumirea Casa Blanca, adaptarea spaniola a versiunii portugheze originare sau Dar el Beida in Araba. 

Adevarata faima a orasului vine mai tarziu de abia in 1942 o data cu filmul Casablanca , care din pacate subliniaza doar statutul colonial prezentandu-l ca scena a luptelor intre puterile Europene, fara a face multe referiri la populatia locala sau la faptul ca intre 1940-1950 Casablanca a fost centrul revoltei anti franceze.
Astfel, Casablanca ramane centrul turismului din Maroc, dar si capitala economica a Maorcului, in timp ce Rabatul este capitala politica.

Dis de dimineata pronim din port pe jos inspre piata de peste/mirodenii. Nu e greu sa-ti imaginezi cum arata o piata de peste la ora 9 dimineata.
Dimineata in piata de peste, de nerecomandat necunoscatorilor. Una peste alta o experienta inedita, daca nu aveti rau de fructe de mare, merita mers, pentru a vedea cum isi incep dimineata localnicii.




 Dupa ce am trecut repejor prin piata de peste, pornim in turul panoramic al orasului, de a lungul Bulevardului de la Resistance inspre Palatul Regal si Curtea de Justitie, Habous Quarter si Piata Natiunilor Unite.

Ne oprim la Moscheea lui Hasan al 2 lea, mai mult decat un obiectiv turistic, deci nu trebuie ratata. Este a treia mochee din lume dupa Mecca si Moscheea din Abu Dhabi. Poate gazdui pana la 25.000 de oameni inauntru si alti 80.000 in curte. 

Ce trebuie stiut: tinuta nu poate consta in ''turistic outfit specific climei'', doamnele pot avea un sal sau doua pe care sa le foloseasca pe post de fusta respectiv sa-si acopere umerii si capul, si sa nu poarte panatloni scurti (cel putin sa nu se vada de sub saluri) iar domnii nu pot intra in panataloni scurti, trei-sferturi sau cu capul acoperit. in rest se aplica regulile oricarei biserici, poze puteti face cu blit, totusi.








O data ce ati ajuns aici, trebuie sa vizitati si Cornisa pentru o vedere panoramica a soselei de coasta. 
Pe drum veti trece pe langa cartierul rezidential Anfa si Ain Diab, o zona nu tocmai turistica cu splendide piscine ascunse printre stanci. Turul se poate incheia cu o oprire la shopping, sau sa luati masa la vreun restaurant local. Oriunde pe drum puteti opri in bazar sau la o framacie locala, experienta negocierii si degustarii de mirodenii locale, de neuitat. Si inainte sa pornim inspre Rabat va las sa va bucurati de Casablanca. 

Salam Aleikum 
SAU









Postări populare de pe acest blog

Căutați idei de city-break? Bari, una din numeroasele comori ale Italiei

Pe neașteptate a venit vremea vacanțelor și city-breakurilor. De aceea m-am gândit din nou la Italia . Astăzi despre Bari, oraș pe care l-am vizitat de două ori. Spre Bari aveți zboruri directe de 4 ori pe săptămână  (luni, miercuri, vineri, duminică), așa că nu ar trebui sa fie greu să vă hotărâți. Din Bari puteți ajunge oricând în alte părți ale Italiei, închiriând o mașină, iar Bari este un loc ce poate fi vizitat indiferent de sezon. Eu am fost atât vara cât și primăvara. Așa că m-am gândit să dedic o sesiune specială mai multor orașe din Italia, pentru că Italia ''it’s a bliss!'' Bari este o destinație tipic city-break dar și punct de pornire spre alte frumuseți ale Italiei, poate nu atât de cunoscute ca: Matera (orașul de piatră) și Alberobello (satul căsuțelor de pitici). O să încep cu un pic de istorie. Bari este o ancoră a creștinismului, și poate nu mulți știu că aici se găsesc moaștele Sfântului Nicolae. Ne putem mira chiar, fiindcă e drum lu
Creasta Fagarasului:Curmatura Bratilei-Plaiul Foii ziua 6 (9 august 2013) Dis de dimineata, acum un pic mult prea de dimineata, dupa ce am dormit in refugiul Curmatura Bratilei, iata-ne ajunsi la final. Efortul de a ne trezi inainte de ora 6 ne este rasplatit, cu primul si singurul rasarit de soare de pe traseu. Dupa ce trecem de varful Bratila, facem  un zoom in partea dreapta cu creasta Iezerului, si la aproape o ora de la plecare ajungem langa fostul refugiu Berevoescu unde gasim un izvor amenajat de aceasta data, cu debit foarte bun. Ocolim varful Berevoiescu, si iata-ne ajunsi la refugiul din zona Comisul, identic cu cel din Curmatura Bratilei. Pana acum am avut un ritm sustinut, sa ne fi ajutat si racoarea diminetii, asa ca sa tot fi fost vreo 10 cand intram in padure. Din saua Lerescu  mai surprindem masivul Iezer pentru ultima oara inainte de a ne lasa
Creasta Fagarasului:Turnu Rosu-Lacul Avrig ziua 1 (4 august 2013) Visand la vreme buna si aventuri de neuitat, am pornit sambata dimineata din curtea cabanei silvice de langa Manastirea Turnu Rosu, pe traseul Chica Pietrelor. Ne setasem asteptarile in jur la 2-3 ore, dar urcusul incepea deja cu o panta deloc imbietoare pentru 8 si jumatate dimineata. Noroc ca nu a durat mult pana ce am iesit in prima poiana, vreo 45 de minute; dupa un scurt popas si o priveliste asupra localitatii Turnu Rosu si raului Olt, am ajuns si la golul alpin din Chica Pietrelor Traseul incepuse in forta, o data ajunsi in Chica Pietrelor mai erau 3 ore pana in Saua Suru. Chiar si lacul Avrig, destinatia finala a primei zile, parea acum la o azvarlitura de bat. Vremea buna, cerul de un albastru patrunzator, verdele varatic al muntelui, totul parea sa indice o vreme ideala pentru a parcurge creasta mult iubitului Fagaras. In curand, trecem de zona