Treceți la conținutul principal
Creasta Fagarasului:refugiul Vistea-Curmatura Bratilei ziua 5 (8 august 2013)



Intr-o zi normala de joi pentru multi, pornim de dimineata, pe la vreo 8 de la refugiul Vistea, lasand in spate Trapezul Magic si pregatindu-ne sufleteste pentru o noua zi de aventuri.


Parca nu ne venea sa credem ca drumul se apropie de sfarsit, acum un pic mai repede decat doream.
Cum nu eram pregatiti sa parasim imparatia spectaculoasa a Fagarasului ne continuam traseul inspre Fereastra Mare a Sambetei. 


In curand ocolim varful Hartopul Ursului si ajungem in saua dintre varfurile Hartopul si Galbenele.





Imparatia lacurilor a si inceput sa ni se dezvaluie, primul care ne intampina e lacul Galasescu, langa care se poate si campa, noi insa ne continuam drumul. 





O data ajunsi in Saua Vistisoara vedem caldarile nordice, lacul si caldarea Vistisoara. Urmeaza Curmatura Racorelelor, un urcus spre Galasescu Mic, si ajungem in Fereastra Mica a Sambetei, la noul refugiu. 










Aici gasim apa la 5 minute de coborat in dreapta refugiului si ne oprim pentru a contempla varful Slanina. Facem un cadru inspre Fereastra Mica  a Sambetei, si continuam inspre varful Slanina si Fereastra Mare a Sambetei.




Vremea e de milioane asa cum ne-a obisnuit, cerul cu nori albi ca de puf. Atat din Fereastra Mare cat si din Fereastra Mica se poate cobori la Cabana Valea Sambetei. Noi aveam alte planuri insa; dupa ce trecem de Coltul Balaceni, cale de o ora jumate ocolim Caldarea Bandei.








In fata se vad varfurile Urlea si Iezer. Din Curmatura Mogos exista o poteca ce urca spre varful Urlea si fosta cabana Urlea, noi am continuat spre varful Iezer si Curmatura Urlei.



O data ajunsi aici, vedem caldarea Urlei, lacul Urlea, si chiar un petic de zapada.Din curmatura Urlei drumul de creasta continua spre Curmatura Zarnei. Noi insa ne-am abatut spre ultimile varfuri de peste 2500 de metri, Dara si Hartopul Ursului.




Poteca pana pe Dara este una lina, ea urca in saua dintre Dara si Hartopul, noi am preferat insa sa o luam mai de-a dreptul printr-o aglomeratie de pietre. Urcam vreo jumatate de ora, avand lacurile in stanga, pe o poteca nemarcata, definita totusi de pietre de toate dimensiunile.



Aceasta este partea mai ascunsa a Fagarasului, frumusetea lui nu conteneste insa sa te surprinda.Chiar si poteca in sine sau mai bine zis lipsa potecii  si urcarea in linie dreapta printr-o mare de pietre a fost o experienta interesanta.



 In stanga noastra ramane caldarea Mioarelor, iar in scurt timp ajungem pe Dara. 










De aici privelistea se deschide asupra  partii de vest a masivului. Acum vedem tot drumul parcurs de noi in ultimile 5 zile, asa ca efortul ne este rasplatit insutit. Facem constiincios poze cu varful Dara, si in perspectiva cu Hartopul, unde ajungem  foarte repede, in 5 minute.









Dara si Hartopul sunt ultimile varfuri de peste 2500 de metri din creasta Fagarasului, cu 2501, respectiv 2506 m. Varfurile sunt marcate altfel decat celelalte din creasta, cu momai de pietre. Dupa o lunga sesiune foto pe cele doua varfuri, admiram in zare pentru ultima oara Vistea-Moldoveanu. Acesta a fost unul din motivele ce ne-a determinat sa urcam pe Dara si Hartopul, privelistea neasemuita asupra crestei Fagarasului.









Dar dintr-o data seninul ne paraseste si nori negriciosi isi fac locul. Asa ca intrerupem sesiunea foto numai dupa ce ne asiguram ca am surprins toata creasta in splendoarea sa, si coboram pe poteca normala inspre Curmatura Urlei. Nu avem cuvinte de multumire pentru vremea de care am avut parte si continuam cu pasi repezi inapoi spre Curmatura Urlei, in creasta principala.


Lacul Urlea, de o frumusete aparte imi atrage atentia, dar si noul refugiu pe care-l zarim in apropierea lui. Norii incep sa se sparga si se pare ca pana la urma vremea buna ne va insoti pana la sfarsit.






Ne indepartam de custura Iezerului si varful Urlea, iar dintr-o data poteca devine lina, ca o plimbare tarzie de dupa-amiaza. Mai aruncam din cand in cand privirea inapoi inspre Dara, Hartopul, caci acum cale de o ora vom cobori spre refugiul din Curmatura Zarnei. Aventura  integralei crestei Fagarasului se apropie de sfarsit. 




Apusul de un albastru-cenusiu cu strafulgerari alburii ne confirma inca o data daca mai era nevoie ca a meritat. A fost o zi plina dar iata-ne ajunsi in Curmatura Bratilei unde incheiem a 5 a zi. Astazi a fost pentru ultima oara cand am zarit trapezul magic atat de drag mie, intr-un cuvant o zi de neuitat fiindca am descoperit si locuri mai putin umblate, dar la fel de spectaculoase.



Daca pasii va poarta inspre Curmatura Urlei indrazniti sa va abateti pentru o ora si jumatate inspre Dara si Hartopul fiindca, pustietatea locurilor si privelistea unica asupra crestei  va vor da certitudinea ca aceasta parte a Fagarasului e la fel de impresionanta si primitoare si merita a fi descoperita negresit.




Postări populare de pe acest blog

Creasta Fagarasului:Curmatura Bratilei-Plaiul Foii ziua 6 (9 august 2013) Dis de dimineata, acum un pic mult prea de dimineata, dupa ce am dormit in refugiul Curmatura Bratilei, iata-ne ajunsi la final. Efortul de a ne trezi inainte de ora 6 ne este rasplatit, cu primul si singurul rasarit de soare de pe traseu. Dupa ce trecem de varful Bratila, facem  un zoom in partea dreapta cu creasta Iezerului, si la aproape o ora de la plecare ajungem langa fostul refugiu Berevoescu unde gasim un izvor amenajat de aceasta data, cu debit foarte bun. Ocolim varful Berevoiescu, si iata-ne ajunsi la refugiul din zona Comisul, identic cu cel din Curmatura Bratilei. Pana acum am avut un ritm sustinut, sa ne fi ajutat si racoarea diminetii, asa ca sa tot fi fost vreo 10 cand intram in padure. Din saua Lerescu  mai surprindem masivul Iezer pentru ultima oara inainte de a ne lasa

Căutați idei de city-break? Bari, una din numeroasele comori ale Italiei

Pe neașteptate a venit vremea vacanțelor și city-breakurilor. De aceea m-am gândit din nou la Italia . Astăzi despre Bari, oraș pe care l-am vizitat de două ori. Spre Bari aveți zboruri directe de 4 ori pe săptămână  (luni, miercuri, vineri, duminică), așa că nu ar trebui sa fie greu să vă hotărâți. Din Bari puteți ajunge oricând în alte părți ale Italiei, închiriând o mașină, iar Bari este un loc ce poate fi vizitat indiferent de sezon. Eu am fost atât vara cât și primăvara. Așa că m-am gândit să dedic o sesiune specială mai multor orașe din Italia, pentru că Italia ''it’s a bliss!'' Bari este o destinație tipic city-break dar și punct de pornire spre alte frumuseți ale Italiei, poate nu atât de cunoscute ca: Matera (orașul de piatră) și Alberobello (satul căsuțelor de pitici). O să încep cu un pic de istorie. Bari este o ancoră a creștinismului, și poate nu mulți știu că aici se găsesc moaștele Sfântului Nicolae. Ne putem mira chiar, fiindcă e drum lu
Creasta Fagarasului:Turnu Rosu-Lacul Avrig ziua 1 (4 august 2013) Visand la vreme buna si aventuri de neuitat, am pornit sambata dimineata din curtea cabanei silvice de langa Manastirea Turnu Rosu, pe traseul Chica Pietrelor. Ne setasem asteptarile in jur la 2-3 ore, dar urcusul incepea deja cu o panta deloc imbietoare pentru 8 si jumatate dimineata. Noroc ca nu a durat mult pana ce am iesit in prima poiana, vreo 45 de minute; dupa un scurt popas si o priveliste asupra localitatii Turnu Rosu si raului Olt, am ajuns si la golul alpin din Chica Pietrelor Traseul incepuse in forta, o data ajunsi in Chica Pietrelor mai erau 3 ore pana in Saua Suru. Chiar si lacul Avrig, destinatia finala a primei zile, parea acum la o azvarlitura de bat. Vremea buna, cerul de un albastru patrunzator, verdele varatic al muntelui, totul parea sa indice o vreme ideala pentru a parcurge creasta mult iubitului Fagaras. In curand, trecem de zona