Treceți la conținutul principal
Creasta Fagarasului:refugiul Fereastra Zmeilor-refugiul Vistea ziua 4 (7 august 2013)



Cum harnicia ma caracterizeaza, nu cu mult inainte de a rasari soarele pornim pe traseu. Se pare ca avem spor fiindca nu mergem mai mult de 25 de minute de la refugiul Fereastra Zmeilor si ajungem la celebra portiune numita “La trei pasi de moarte”.


Lanturi, lanturi si iar pietre, coborat si urcat, cam asa se prezinta succesiunea de 3 portiuni prevazute cu lanturi nu tocmai sigure pe alocuri. 





Trecem repede de prima coborare cu toate ca initial parea cam “uratica”, ocolim apoi o portiune mai colturoasa de pietre si ajungem destul de usor la al doilea pasaj. Aici avem de urcat, cum altfel decat pe lant, asa ca zabovesc un pic inainte de a incepe catararea, un cadru cu crestele, unul cu urcusul si apoi sa punem umarul la treaba.




In curand dam si peste monumentul lui Nerlinger, deci ce a fost mai greu a trecut.


Lacul Buda invaluit de razele timide ale soarelui merita o poza, dar nu zabovim mult caci vrem sa profitam de racoarea diminetii.




Observ in treacat si picaturile de roua inainte de Parul cu Fier,  trecem si pe langa niste creste mai interesante si apoi urcare cum v-am obisnuit dis de dimineata spre Arpasul Mare si Mircii. 


Ajunsi pe varful Mircii se vede lacul Podul Giurgiului si refugiul distrus .


Aici ne –am improspatat proviziile de apa, si am pornit inspre Saua Podragul unde am ajuns dupa 30 de minute de mers lejer. 




Mai acordam o panaorama varfurilor Mircii si Arpasul Mare, caci cine stie cand ne vom revedea  cat si lacului, si cabanei Podragu cu un mult prea generos zoom.



Aruncam o privire spre lacurile Podragu (cel mai adanc din Fagaras 15,5 m) si Podragel pentru ca din Saua Giurgiului sa vedem cat se poate de clar trapezul magic, insa pana acolo mai e cale lunga, caci mai sunt trei varfuri de ocolit: Corabia, Ucea Mare si Ucisoara. 





Ocolim Varful Corabia, trecem de saua Ucei Mari si privim mai de aproape Spintecatura, apoi ocolind varful Ucea Mare ne indreptam spre saua Orzanele, ultimul loc de odihna inainte de urcusul pe Vistea.








 La stanga aveam saua Ucisoarei si muchia Vistea Mare, in dreapta trapezul cu Spintecatura.






Acum incepe asediul Vistei. Drumul urca in serpentine, scutindu-te de efortul de a o lua de-a dreptul, si urci astfel vreo jumatate de ora. Era pelerinaj pe Vistea, dar majoritatea coborau sa tot fi fost vreo doua jumatate dupa amiaza. Si tot urcam fara sa vad nici Vistea, nici Moldoveanu, ma chinuia gandul ca nu mai e mult si totusi urcusul nu se mai termina. Priveam destul de des si cerul care oferea un spectacol de nori albiciosi, si nu-mi doream nimic mai mult decat sa ajung.


Dar iata suntem in linie dreapta, in sfarsit se vad stegurile dupa Moldoveanu. Si ma tot uitam de Spintecatura…


Trecem de Vistea caci hotaram sa ne oprim pe Vistea la coborare, nerabdarea si dorinta de a ajunge mai repede pe Moldoveanu fac sa para ca nimic nu ma poate opri. Mai era atat de putin, si totusi parea atat de mult.  




Odata ce ai trecut de Spintecatura, pana pe Moldoveanu e o plimbare, mai ca-mi venea sa o iau la fuga…










Pe Moldoveanu erau doar doua – trei persoane cand am ajuns asa ca incepem sesiunea foto… pozele vorbesc de la sine, ce ar mai fi de spus. Am ajuns in sfarsit pe varful pe care l-am visat nopti la rand, timp de un an de zile. 










Vreme de vis, caldura mare, in curand ramanem singuri pe varf, nu-mi prea venea sa mai plec si dupa vreo ora si ceva hotaram sa parasim acoperisul Romaniei.




Dupa ce m-am asigurat ca am surprins din toate unghiurile, si am facut cat de multe panorame am putut, am plecat cu parere de rau , si parca imi venea sa merg mai mult ca racul… cu toate acestea era timpul sa ne continuam drumul.




Am coborat pe acelasi traseu, ma opream totusi destul de des si-mi intorceam privirea spre tinta visurilor mele. Chiar si acum cand scriu aceste randuri ma trece fiorul rememorarii marii intalniri.



Nu stiu daca ati observat, dar nu am pomenit nimic de trecerea prin spintecatura; poate  fiindca apropierea de Moldoveanu m-a facut sa ignor aproape Spintecatura la dus. Dorinta, mult prea mare,  intalnirea mult asteptata m-au facut sa uit de tot. 





Ca de obicei, dupa ce am trecut de Spintecatura mi-a parut rau ca s-a terminat. Ca si restul pasajelor Spintecatura presupune urcari si coborari toate prevazute cu lanturi , pasaje inguste si cam atat. Nu prea exista contact vizual cu haul, prapastia, asa ca.., incercand sa fiu cat mai obiectiva Custura ramane piesa de rezistenta a intregii calatorii.






Mai facem o scurta pauza pentru o sesiune foto cu valea Vistea .Coborarea spre refugiul Vistea aduce cu sine parerea de rau ca cea mai frumoasa zi se apropie de sfarsit. Nerlinger, La Trei Pasi de Moarte, Spintecatura, urcusul pe Vistea si intalnirea cu Moldoveanu raman momente unice pentru mine, pe care lasarea serii le asterne treptat in cutia magica cu cele mai frumoase amintiri.







Postări populare de pe acest blog

Creasta Fagarasului:Curmatura Bratilei-Plaiul Foii ziua 6 (9 august 2013) Dis de dimineata, acum un pic mult prea de dimineata, dupa ce am dormit in refugiul Curmatura Bratilei, iata-ne ajunsi la final. Efortul de a ne trezi inainte de ora 6 ne este rasplatit, cu primul si singurul rasarit de soare de pe traseu. Dupa ce trecem de varful Bratila, facem  un zoom in partea dreapta cu creasta Iezerului, si la aproape o ora de la plecare ajungem langa fostul refugiu Berevoescu unde gasim un izvor amenajat de aceasta data, cu debit foarte bun. Ocolim varful Berevoiescu, si iata-ne ajunsi la refugiul din zona Comisul, identic cu cel din Curmatura Bratilei. Pana acum am avut un ritm sustinut, sa ne fi ajutat si racoarea diminetii, asa ca sa tot fi fost vreo 10 cand intram in padure. Din saua Lerescu  mai surprindem masivul Iezer pentru ultima oara inainte de a ne lasa

Căutați idei de city-break? Bari, una din numeroasele comori ale Italiei

Pe neașteptate a venit vremea vacanțelor și city-breakurilor. De aceea m-am gândit din nou la Italia . Astăzi despre Bari, oraș pe care l-am vizitat de două ori. Spre Bari aveți zboruri directe de 4 ori pe săptămână  (luni, miercuri, vineri, duminică), așa că nu ar trebui sa fie greu să vă hotărâți. Din Bari puteți ajunge oricând în alte părți ale Italiei, închiriând o mașină, iar Bari este un loc ce poate fi vizitat indiferent de sezon. Eu am fost atât vara cât și primăvara. Așa că m-am gândit să dedic o sesiune specială mai multor orașe din Italia, pentru că Italia ''it’s a bliss!'' Bari este o destinație tipic city-break dar și punct de pornire spre alte frumuseți ale Italiei, poate nu atât de cunoscute ca: Matera (orașul de piatră) și Alberobello (satul căsuțelor de pitici). O să încep cu un pic de istorie. Bari este o ancoră a creștinismului, și poate nu mulți știu că aici se găsesc moaștele Sfântului Nicolae. Ne putem mira chiar, fiindcă e drum lu
Creasta Fagarasului:Turnu Rosu-Lacul Avrig ziua 1 (4 august 2013) Visand la vreme buna si aventuri de neuitat, am pornit sambata dimineata din curtea cabanei silvice de langa Manastirea Turnu Rosu, pe traseul Chica Pietrelor. Ne setasem asteptarile in jur la 2-3 ore, dar urcusul incepea deja cu o panta deloc imbietoare pentru 8 si jumatate dimineata. Noroc ca nu a durat mult pana ce am iesit in prima poiana, vreo 45 de minute; dupa un scurt popas si o priveliste asupra localitatii Turnu Rosu si raului Olt, am ajuns si la golul alpin din Chica Pietrelor Traseul incepuse in forta, o data ajunsi in Chica Pietrelor mai erau 3 ore pana in Saua Suru. Chiar si lacul Avrig, destinatia finala a primei zile, parea acum la o azvarlitura de bat. Vremea buna, cerul de un albastru patrunzator, verdele varatic al muntelui, totul parea sa indice o vreme ideala pentru a parcurge creasta mult iubitului Fagaras. In curand, trecem de zona