Treceți la conținutul principal
Creasta Fagarasului:Lacul Caltun-Refugiul Fereastra Zmeilor ziua 3 (6 august 2013)



A  3 a zi incepe cum altfel decat cu un nou urcus. Numele sau fiind Laitel.


Caltun, Negoiu, Lespezi ramaneau acum doar o amintire.



Mai aruncam din cand in cand o privire plina de regret asupra minunatei imparatii de vest a Fagarasului,  in speranta ca timpul si vremea imi vor ingadui sa descopar toate minunatiile sale. Primul semn al unei noi dimineti abrupte ma intampina sus, tocmai sus in varf de deal. Eu, marea cautatoare de semne aveam acum parte din ele din plin, unul dupa altul, din ce in ce mai sus.







O priveliste de neuitat oriunde priveam. Coborarea dupa Laitel parca imi dadea curaj, deja zaream si Turnul Paltinului, chiar si cararea se profila pana la un anumit punct.


In spatele nostru Caltunul oferea prilejul unor privelisti cu adevarat unice. Piciorul Lespezi, atat de drag mie, lacul Caltun aproape ireal de aproape, incat sa ti doresti sa-l tii in mana si nu in ultimul rand Strunga Dracului, care ramane inca nedescoperita mie.





Drumul a continuat initial lin, apoi s-a mai condimentat un pic cu ceva lanturi si cateva prapastii demne de remarcat. Si nu trecu mult timp, doar vreo 2 ore pana ce am ajuns pe platou din nou. Nu, nu era platoul de filmare ci doar Turnul Paltinului, ce nu pana de demult se vedea in zare.





Poteca spre Balea si aceasta parte a traseului imi erau bine cunoscute, acum totusi parca am avut mai mult spor caci drumul nu mi s-a parut la fel de lung. Ragazul avut odata cu inoptarea la Caltun isi spune cuvantul. Azi ma simt ca la plimbare, nu mai suntem neaparati presati de parcurgerea unei anumite distante, ma bucur pe indelete de un cer de poveste, cu nori de puf . Si iata-ne la Balea fara prea mari peripetii.
De aici urcam in saua Capra





si in scurt timp ajungem pe Vanatoarea lui Buteanu. Mi-an dorit foarte mult sa urc din nou pe Buteanu, ca intr-o reiterare a primului meu traseu. Imi doream mult sa vad de la distanta macar trapezul magic care m-a insotit in permanenta, in gand si suflet.







Urcarea pe Buteanu de o ora si un pic, a fost un binemeritat ocol,  fiindca privelistea e chiar una unica pentru mine poate se mai poate compara doar cu cea dupa Dara. De ce spun ca este o priveliste unica? Varful Vanatarea lui Buteanu este situat la jumatatea masivului  Fagarasului. As spune ca este cel mai bun punct pentru o priveliste daca doriti sa aveti o perspectiva a tuturor celorlalte varfuri.  Dupa Buteanu se vede creasta Arpaselului,muchia Albotei ,muchia Buteanu,



 caldarea si varful Vaiuga, lacul Capra, varful Buda, Raiosu, Museteica,



 Arpasu Mare, Arpasu Mic, Mircii,


 dar si Vistea Moldoveanu, pana la indepartatul Dara.





Dupa turul de orizont am coborat pe piciorul Caprei, m-am oprit pentru cateva secunde sa contemplu stanca numita  Revolverul,



 apoi ne-am apropiat destul de abrupt de caldarea Fundul Caprei, dupa o coborare in serpentine.



Pe sub Creasta Arpaselului , o caprita a fost indeajuns de simpatica cat sa imi ofere o poza.




Am continuat sesiunea foto cu niste floricele care mai de care mai colorate si interesante. Am incercat sa le imortalizez splendoarea macar in cate un cadru, sper ca am reusit cat de cat.


 In curand ajungem la Fereastra Zmeilor iar lumina crepusculara a apusului ne invaluie treptat.




Culorile calde ale asfintitului  lasa incetul cu incetul loc unui melanj de albastru-gri-cenusiu, ce se lasa o data cu seara, peste munte, peste amintiri, peste lume. Cum Fagarasul este o alta lume, linistea noptii prevesteste insa ca intotdeauna tumultul unei noi aventuri.





Postări populare de pe acest blog

Creasta Fagarasului:Curmatura Bratilei-Plaiul Foii ziua 6 (9 august 2013) Dis de dimineata, acum un pic mult prea de dimineata, dupa ce am dormit in refugiul Curmatura Bratilei, iata-ne ajunsi la final. Efortul de a ne trezi inainte de ora 6 ne este rasplatit, cu primul si singurul rasarit de soare de pe traseu. Dupa ce trecem de varful Bratila, facem  un zoom in partea dreapta cu creasta Iezerului, si la aproape o ora de la plecare ajungem langa fostul refugiu Berevoescu unde gasim un izvor amenajat de aceasta data, cu debit foarte bun. Ocolim varful Berevoiescu, si iata-ne ajunsi la refugiul din zona Comisul, identic cu cel din Curmatura Bratilei. Pana acum am avut un ritm sustinut, sa ne fi ajutat si racoarea diminetii, asa ca sa tot fi fost vreo 10 cand intram in padure. Din saua Lerescu  mai surprindem masivul Iezer pentru ultima oara inainte de a ne lasa

Căutați idei de city-break? Bari, una din numeroasele comori ale Italiei

Pe neașteptate a venit vremea vacanțelor și city-breakurilor. De aceea m-am gândit din nou la Italia . Astăzi despre Bari, oraș pe care l-am vizitat de două ori. Spre Bari aveți zboruri directe de 4 ori pe săptămână  (luni, miercuri, vineri, duminică), așa că nu ar trebui sa fie greu să vă hotărâți. Din Bari puteți ajunge oricând în alte părți ale Italiei, închiriând o mașină, iar Bari este un loc ce poate fi vizitat indiferent de sezon. Eu am fost atât vara cât și primăvara. Așa că m-am gândit să dedic o sesiune specială mai multor orașe din Italia, pentru că Italia ''it’s a bliss!'' Bari este o destinație tipic city-break dar și punct de pornire spre alte frumuseți ale Italiei, poate nu atât de cunoscute ca: Matera (orașul de piatră) și Alberobello (satul căsuțelor de pitici). O să încep cu un pic de istorie. Bari este o ancoră a creștinismului, și poate nu mulți știu că aici se găsesc moaștele Sfântului Nicolae. Ne putem mira chiar, fiindcă e drum lu
Creasta Fagarasului:Turnu Rosu-Lacul Avrig ziua 1 (4 august 2013) Visand la vreme buna si aventuri de neuitat, am pornit sambata dimineata din curtea cabanei silvice de langa Manastirea Turnu Rosu, pe traseul Chica Pietrelor. Ne setasem asteptarile in jur la 2-3 ore, dar urcusul incepea deja cu o panta deloc imbietoare pentru 8 si jumatate dimineata. Noroc ca nu a durat mult pana ce am iesit in prima poiana, vreo 45 de minute; dupa un scurt popas si o priveliste asupra localitatii Turnu Rosu si raului Olt, am ajuns si la golul alpin din Chica Pietrelor Traseul incepuse in forta, o data ajunsi in Chica Pietrelor mai erau 3 ore pana in Saua Suru. Chiar si lacul Avrig, destinatia finala a primei zile, parea acum la o azvarlitura de bat. Vremea buna, cerul de un albastru patrunzator, verdele varatic al muntelui, totul parea sa indice o vreme ideala pentru a parcurge creasta mult iubitului Fagaras. In curand, trecem de zona