Treceți la conținutul principal

Matera fascinantul oraș de piatră al Italiei



Matera este una dintre destinațiile necunoscute, neobișnuite dar în același timp foarte pitorești ale Italiei. Situată în sudul extrem al Italiei, înspre ieșirea de ferryboaturi spre Grecia, este poate nu cea mai vizitată zonă a Italiei. La 65 de km de Bari, o oră și jumătate cu mașina, regiunea Basilicata (de asemenea numită Lucania) a ajuns cunoscută mai ales printre turiștii străini pentru peșterile de piatră numite sassi. 

Cei care își doresc cu adevărat o aventură se pot caza în peșteri sau casele de piatră din Matera, transformate acum în hoteluri, pentru a gusta pe îndelete o zi în viața orașului de piatră. 

Peșterile din Matera au fost locuite de secole, chiar de la începutul secolului al 12-lea. Până în 1950 sute de familii încă locuiau în căsuțele de aici. Din cauza condițiilor precare și a unei epidemii de malarie locuitorii peșterilor au fost strămutați, în urma unui scandal public. De abia în 1980 scandalul s-a stins iar vechile sassi, acum renovate au fost locuite din nou. Din 1993, orașul a fost introdus în Patrimoniul Mondial UNESCO ca cel mai originar și cel mai bine păstrat așezământ  troglodit din regiunea Mediteranei. 

Acum, din ce în ce mai multe peșteri - locuințe sunt transformate în hoteluri, pensiuni, restaurante și magazine de suveniruri.

Puteți vizita căsuțele sassi cu tururi ghidate sau pe cont propiu, oricum ar fi experiența va fi de neuitat. O opțiune de luat în calcul este să citiți pe cont propiu despre istoria locurilor iar apoi să explorați în voie fără a fi presați de timp.

Matera pare împietrită în timp. Dacă locurile vi se par cunoscute, este probabil pentru că au fost și platou de filmare pentru filmul lui Mel Gibson The Passion of the Christ. Cinefilii probabil au recunoscut demult platoul de filmare al multor scene, cât și celebra peșteră. 



Foto source Internet



Interesantă este și istoria orașului, construit pe marginea unui platou unde o movilă de pământ se ridică semeață deasupra văii, cândva albia unui râu. 

Acum este de fapt locul unde se află catedrala în centrul unui pitoresc orășel tipic italian. Cu timpul terenul s-a surpat și peșteri adânci s-au săpat sub oraș. Peșterile nu au rămas nefolosite, ele fiind în același timp locuințe, depozite pentru grâne sau adăposturi pentru animale.
Zona peșterilor rămâne însă istoric și strategic vorbind zona locuită de populația săracă.

Dacă am reușit să vă stârnesc interesul e bine de știut că există diferiți tour operatori care au excursii în zonă, însă dacă decideți să ajungeți acolo pe cont propiu, închiriând o mașină, veți găsi destui ghizi locali dornici să vă însoțească. Dacă nu aveți însă încredere în expertiza localnicilor există și un birou de turism în zonă la intrarea pe soșeaua panormică dacă nu mă înșel. Puteți achiziționa bilete combinate care să includă atât bisericile cât și peșterile. Întotdeauna există însă și varianta să le explorați pe cont propiu. 

În Matera se ajunge ușor dacă închiriați o mașină, fiindcă în zonă veți mai putea astfel vizita câteva obiective Truli și Alberobello printre ele. Aeroportul din Bari este la 54 km. Există și o conexiune de tren, operată de o companie feroviară privată dar și transport cu autobuzul, însă cred că numai în lunile de vară. 

Autobuzul care leagă aeroportul din Bari de Matera se numește Pugliairbus și are curse de câteva ori pe zi, mai puțin duminica. Puteți achiziționa biletele online chiar după pagina aeroportului. O altă variantă tot de la aeroport este o linie de autobuz până în Piazza Aldo Moro - în afara Gării Centrale din Bari.
Cu trenul de la Bari la Matera operează linia feroviară Ferrovie Appulo Lucane


Călătoria este ieftină iar pesisajul merită cu siguranță și nu durează decât o oră și jumătate.
Totuși nu sunt curse duminica sau când este vreo sărbătoare națională în Italia. Punctul de plecare din Bari este în continuarea gării în Piazza Aldo Moro. Casa de bilete este la parter  în timp ce trenurile pleacă de la paltforma de sus. Nu uitați când ajungeți că gara este în partea de sus a orașului. Deci traversați Piazza Matteotti și coborâți pe Via Roma.

O dată ajunși aici  în capătul străzii este Piazza Vittorio Veneto. Aceasta este situată chiar deasupra zonei principale de peșteri  sau Sasso Barisano (luați-o în jos pe scări și veți ajunge). 

După cum ziceam Matera a fost locuit încă din era Paleolitică, urme ale prezenței oamenilor se pot vedea în partea veche a orașului. Matera este un oraș unic, unde timpul pare să fi avut răbdare. Iar despre Sassi, acesta a fost  primul sit arheologic din sudul Italiei declarat patrimoniu Unesco. 

În 2014 orășelul Sassi a fost numit Capitală Europeană a Culturii pentru anul 2019. Așa că poate merită să planificați o vacanță din timp. În anii 1950-1960, orașul era considerat oarecum rușine națională din cauza condițiilor sanitare precare, apoi casele au fost abandonate și lăsate în ruină.
Din fericire 30 de ani mai târziu au început ample lucrări de renovare pentru a reda Italiei, o bijuterie de oraș. 

Sassi se împarte în 2 cartiere să le numesc: Sasso Barisano, unde este acum zona de magazine de suveniruri, restaurante și hoteluri și Sasso Caveoso, vechiul oraș.
Sasso Caveoso este cel care păstrează cel mai bine urmele istoriei. Dacă vreți să vă documentați un pic înainte căutați filmul ''Invisible Sassi Extraordinary journey in the history of Matera''.
O proiecție interesantă care spune istoria orașului din mai multe perspective arhitecturală, istorie a artei, arheologică dar și a artei cinematografiei în ultimul rând.

Dacă tot ajungeți în Matera trebuie să vizitați și peșterile-biserici din Evul mediu, foste locuințe ale călugărilor Benedictini. 


În mod sigur peșterile au rămas un simbol al Materei. Iar noaptea priveliștea este de neegalat. Vă las să vă convingeți singuri, dar cel mai bine, mergeți să le vedeți chiar voi!



Cât despre posibilitățile de cazare, Matera este deschisă turiștilor tot anul, datorită climei calde. Se găsesc opțiuni pentru toate gusturile dar mai ales pentru toate buzunarele de la 5 stele la bed & breakfast. Cazări găsiți atât în partea veche cât și în zona mai nouă a orașului. Depinde ce preferințe aveți, dar garantez că în partea veche a orașului vă veți întoarce într-un timp al poveștii. 


Fie că decideți să mergeți în Matera pentru câteva ore ca să vă pierdeți pe străduțe, să faceți o plimbare agale pe lespezi de piatră de milioane de ani sau într-un tur fotografic, oricum ar fi nu veți regreta. 

Cu siguranță orașul de piatră vă va fascina și veți dori să vă întoarceți. 

O vizită în orice anotimp în orășelul cochet de piatră al Sudului va rămâne pe to do listul dar mai ales în inima oricărui călător. 

                                                  Așa că vă doresc Benvenutti a Matera!















Postări populare de pe acest blog

Căutați idei de city-break? Bari, una din numeroasele comori ale Italiei

Pe neașteptate a venit vremea vacanțelor și city-breakurilor. De aceea m-am gândit din nou la Italia . Astăzi despre Bari, oraș pe care l-am vizitat de două ori. Spre Bari aveți zboruri directe de 4 ori pe săptămână  (luni, miercuri, vineri, duminică), așa că nu ar trebui sa fie greu să vă hotărâți. Din Bari puteți ajunge oricând în alte părți ale Italiei, închiriând o mașină, iar Bari este un loc ce poate fi vizitat indiferent de sezon. Eu am fost atât vara cât și primăvara. Așa că m-am gândit să dedic o sesiune specială mai multor orașe din Italia, pentru că Italia ''it’s a bliss!'' Bari este o destinație tipic city-break dar și punct de pornire spre alte frumuseți ale Italiei, poate nu atât de cunoscute ca: Matera (orașul de piatră) și Alberobello (satul căsuțelor de pitici). O să încep cu un pic de istorie. Bari este o ancoră a creștinismului, și poate nu mulți știu că aici se găsesc moaștele Sfântului Nicolae. Ne putem mira chiar, fiindcă e drum lu
Creasta Fagarasului:Curmatura Bratilei-Plaiul Foii ziua 6 (9 august 2013) Dis de dimineata, acum un pic mult prea de dimineata, dupa ce am dormit in refugiul Curmatura Bratilei, iata-ne ajunsi la final. Efortul de a ne trezi inainte de ora 6 ne este rasplatit, cu primul si singurul rasarit de soare de pe traseu. Dupa ce trecem de varful Bratila, facem  un zoom in partea dreapta cu creasta Iezerului, si la aproape o ora de la plecare ajungem langa fostul refugiu Berevoescu unde gasim un izvor amenajat de aceasta data, cu debit foarte bun. Ocolim varful Berevoiescu, si iata-ne ajunsi la refugiul din zona Comisul, identic cu cel din Curmatura Bratilei. Pana acum am avut un ritm sustinut, sa ne fi ajutat si racoarea diminetii, asa ca sa tot fi fost vreo 10 cand intram in padure. Din saua Lerescu  mai surprindem masivul Iezer pentru ultima oara inainte de a ne lasa
Creasta Fagarasului:Turnu Rosu-Lacul Avrig ziua 1 (4 august 2013) Visand la vreme buna si aventuri de neuitat, am pornit sambata dimineata din curtea cabanei silvice de langa Manastirea Turnu Rosu, pe traseul Chica Pietrelor. Ne setasem asteptarile in jur la 2-3 ore, dar urcusul incepea deja cu o panta deloc imbietoare pentru 8 si jumatate dimineata. Noroc ca nu a durat mult pana ce am iesit in prima poiana, vreo 45 de minute; dupa un scurt popas si o priveliste asupra localitatii Turnu Rosu si raului Olt, am ajuns si la golul alpin din Chica Pietrelor Traseul incepuse in forta, o data ajunsi in Chica Pietrelor mai erau 3 ore pana in Saua Suru. Chiar si lacul Avrig, destinatia finala a primei zile, parea acum la o azvarlitura de bat. Vremea buna, cerul de un albastru patrunzator, verdele varatic al muntelui, totul parea sa indice o vreme ideala pentru a parcurge creasta mult iubitului Fagaras. In curand, trecem de zona