Treceți la conținutul principal

Cum se vede lumea de la 10 metri: o noua zi, o noua provocare



“Ca intamplarea cea mai banala sa devina aventura trebuie si e de ajuns sa te apuci sa o povestesti.” Jean Paul Sartre.

Astazi, mi a cazut intamplator privirea peste acest citat si mi-am adus aminte ca mi-am ramas datoare mie insami cu niste relatari. Interesante sau nu pentru voi cititorii, eu imi fac datoria de scrib umil si le povestesc.
Cum nu pot sta o clipa locului, cei care ma cunosc “know what I mean” caci sunt mereu in cautare de noi senzatii tari, astazi as  vreau sa povestesc ceva din ciclul ”ce am mai pus la cale zilele acestea”.


Dupa prima tura iarna pe munte, cand am inteles cu adevarat ce inseamna adrenalina in starea cea mai pura dar nu numai, mi-am dat seama ca am nevoie de ceva antrenament daca vreau sa reusesc vreun traseu mai de Doamne ajuta gen Fisura Albastra. Da stiu am sarit peste niste etape ca de obicei, dar asa sunt eu tintesc sus. Nici nu mai are sens sa povestesc de obsesiile mele zilnice, sa nu le zic nocturne (si nu va ganditi la altceva- nocturne fiindca le visez in fiecare noapte sau cam asa ceva)  Spintecatura si Custura Saratii, traseele mele de suflet chiar. Mai nou a intrat si Via Ferrata in top three.

Asa ca, avand motivatia necesara, imaginile celor 3 zile intiparite adanc in memorie si suflet am decis ca e timpul sa merg la panou.
Da ati citit bine am fost la un panou de catarat.

De ce am hotarat sa va povestesc un astfel de lucru, poate banal pentru multi, mai ales pe un blog dedicat calatoriilor in principal?  Mersul la panou a fost un eveniment in sine, o calatorie initiatica, ceva nou, inedit pentru mine si am trait destul de intens aceasta experienta, poate la fel de intens ca pe toate celelalte. Nici sa nu va ganditi ca nu mai am ture la activ, ture pe care le voi povesti; insa, am zis sa mai destind atmosfera cu ceva inedit si pe alocuri poate chiar amuzant.

Fie vremea cat de rea, odata hotararea luata am mers cu darzenie inainte, cu toate ca nu prea aveam eu habar ce inseamna cu adevarat mersul la panou. As putea spune ca pentru a reusi nu este suficient sa fi incapatanat, insa in cazul meu s-a dovedit contrariul.

Asa ca pe o vreme Bacoviana sau tipic englezeasca, care va este mai la indemana, pe o ploaie marunta, am ajuns si la panou. Echipata pana-n dinti, sau nu chiar, fiindca am trecut prin niste chinuri groaznice  din secunda in care am pus in picioare incaltarile speciale, cu 3-4 numere mai mici, am preferat sa risc ca sa castig si m-am intors la tenisii mei Puma (no commercial intended) nu tocmai potriviti pentru panou, dar care si-au facut treaba de minune. De ce vorbesc de echipament, si lucruri un pic mai tehnice, cu toate ca nu ma pricep eu prea bine la acest subiect si nici nu am insistat prea mult pe astfel de detalii in relatarile anterioare? As dori sa inteleaga si cei care poate sunt asemenea mie, necunoscatori in ale mersului la panou, cam ce inseamna o astfel de experienta. Inainte sa traiesc pe propia piele credeam cu totul altceva despre mersul la panou. Nici nu aveam habar ca trebuie incaltari speciale( va vand un pont, nu neaparat), sa ai sau sa inchiriezi coarda, bucle si alte chestii tehnice, sa te fileze cineva daca esti incepator si multe alte detalii interesante sau nu pe care voi incerca sa vi le povestesc pe parcurs.
  
Increzatoare fiind si imaginandu-mi cat de intens trebuie sa fie sa stai agatat la 10 metri sau chiar mai mult deasupra solului si nu bazandu-ma pe forta mea fizica sau antrenamentul care lipseste aproape cu desavarsire, am purces cu tupeu, cum altfel, inspre panoul de incepatori insa, caci era prima mea vizita. Ca sa nu va dezamagesc, ulterior, adica ieri ca sa fiu exacta am repetat experienta si luandu-mi inima in dinti, m-am reintors la panou unde am reusit spre uimirea mea sa urc din nou de data aceasta la un panou un pic mai avansat. 

Sa ma intorc insa la prima experienta la panou, fiindca cam despre asta se vrea a fi vorba aici. 
Pentru cateva secunde, care s-au transformat in minute bune am stat sa contemplu, sa admir peretele cu gauri sa le zic asa acelor prize, de abia mai tarziu am aflat ca se cheama prize, aveam idee de termen, dar la prima vedere par niste gauri, mulaje facute pe un perete. Si am admirat, ba chiar m-am mirat cum o sa pun eu mana in acele gauri in care incape poate un deget sau nici macar, cum o reusesc sa ajung la vreuna din ele, acestea fiind cu mult deasupra mea, pe un perete mult prea vertical ca sa pot sa-mi imaginez macar ca-l voi aborda. 

Si timpul trecea, eu admiram ingrozita chiar, pana ce a trebuit sa pun osul la treaba ca timpul costa, de!, ce sa-i faci. In cazul meu nu era vorba de frica neaparat, ci neincredere, poate prea multa logica si gandire caci ma intrebam cum voi reusi sa ma sustin intr un deget sau sa ajung la o priza situata mult prea sus chiar si pentru imaginatia mea zburdalnica.

Dupa ce am fost echipata cu hamul, trebuie sa recunosc ca fiind stangace si foarte atehnica nu stiu nici acum sa-mi pun singura hamul, d-apoi sa ma asigur sau sa fac si sa verific nodul de legare in ham ,detalii tehnice, nu va speriati, prietenii cunoscatori inteleg despre ce vorbesc, a trebuit sa ma familiarizez cu prizele.
Cu toate ca am mai fost pe munte si am simtit stanca, iarba, m-am tras in maini si am mai dislocat si pietre chiar in incercarea de ajunge acolo sus, acum trebuie sa recunosc ca parca nimic din ceea ce stiam sau facusem pe munte nu parea sa ma ajute. Socant, debusolant chiar, pentru ca ma asteptam sa fie mult mai simplu si sa ma catar asemenea unei pisici pana la capat de prima oara. Insa nu a fost sa fie asa.

Parca inteleg acum, macar la nivel declarativ ca pentru a te catara e nevoie de tehnica, sa cunosti anumite reguli si sa le si respecti: cum ar fi sa pui mana, picior opus mainii,(nu intotdeauna) sa te impingi in picioare si sa nu te sprijini sau te lasi sa atarni in maini. Toate acestea le-am invatat pe principiul “pe pielea mea” cu toate ca am avut profesor bun care mi-a spus de la inceput toate aceste lucruri, insa cine era sa asculte. 

Cum zicea si Ernest Hemingway:”Timpul este ceea ce avem cel mai putin”, nisipul din clepsidra se scurgea cam rapid iar eu esuam parca la infinit. Si cum sunt mult prea incapatanata din fire, de ambitioasa nici sa nu mai vorbim, imi venea sa plang de ciuda ca nu reuseam. Priveam la cei din jurul meu, copii chiar, cat de flexibili erau, cum ajungeau in maxim 5 minute pana sus, in timp ce eu ma chinuiam sa ma tin intr-o priza.
Insa cum incercarea moarte n-are (ce ma faceam eu fara proverbele acestea neaose romanesti, pe care le tot invoc) am zis sa-mi fac o strategie inainte de a porni la drum intr-o noua incercare. Si dupa ce m-am uitat un pic pe unde ar trebui sa ma catar si cum sa pun mana si piciorul am inceput incet incet sa iau panoul la pipait din nou. Aveam mare noroc ca primeam si indicatii tehnice de jos, insa cand treci de jumatatea panoului nici nu mai le auzi macar, acustica nefiind cea mai grozava intr-o astfel de locatie. Asa ca ajungi sa te bazezi tot pe instinct, pe un pic de nebunie si dorinta de a ajunge sus, cat mai sus. 

Cum anumite reguli sunt de aur, si chiar e bine sa le respecti cu toate ca nu intelegi prea bine ce inseamna sau la ce folosesc va sfatuiesc sa nu faceti ca mine. Da stiu poate parea simplu sa te tragi in maini, dar nu te ajuta, e mai indicat sa incerci sa te impingi in varful degetelor de la picioare, lucru care stiu pare cam imposibil la cum sunt prizele in care te chinui sa ti tii picioarele. Intotdeauna e mai simplu sa dai sfaturi decat sa le pui in practica, insa eu am avut noroc si chiar daca prima data m-am tras exclusiv in maini (stiu nu radeti de mine exact asta nu trebuia sa fac) si nu am facut deloc febra la maini, aceasta alaturi de faptul ca obosesti mult mai repede fiind unul din pericolele trasului in maini. Cum picioarele nu prea voiau sa ma asculte iar eu nu eram  dispusa sa renunt, recunosc m-am cam izbit cu genunchii de panou, insa am reusit sa ajung pana sus de tot. 

Sa nu credeti ca doar inceputul a fost greu, ce bine ar fi fost sa fie asa! “Viata este suma optiunilor noastre” si pornind de la acest gand foarte frumos exprimat de Albert Camus ma consolam cu gandul ca a fost alegerea mea sa vin la panou si implicit sa ma chinui. Cu putin noroc dar foarte multa determinare, dupa ce am reusit de doua ori sa urc doar pana la jumatatea panoului, renuntand apoi, fiindca nu-mi mai simteam mainile sau fiindca ma loveam mult prea tare in genunchi, da genunchii mei stau marturie faptului ca am fost la panou si habar n-am avut sa ma catar, a treia oara a fost cu noroc in cazul meu. Cum norocul si-l mai face omul si cu mana lui, iar acum dand timpul inapoi, cred ca am ajuns pana sus doar prin forta mintii si nimic altceva. Tehnica lipsa, antrenamentul lipsea si acesta cu desavarsire, despre experienta nu poate fi nici macar vorba, doar indarjire, dorinta de a reusi si adrenalina dintotdeauna care ma duce unde nici nu visez. 

De indata ce am reusit sa mi eliberez mintea din chingile lui ”nu pot” si “e prea greu pentru mine” “cine m-a pus” si alte ganduri mai mult decat motivante care–mi treceau prin cap, am ajuns sa vad panoul ca pe un munte, un varf de escaladat. Asa ca am inchis ochii pentru cateva secunde si m-am vazut urcand din nou pe Lespezi, pe Negoiu, m-am intors in clipele in care am simtit ca cedez pe munte si totusi n-am facut-o. 
Si cu Negoiu in fata, am reusit! Sentimentul sa te afli la 10 metri deasupra tuturor, sa simti aproape cum te urci pe tavan la propiu si nu la figurat, sa te uiti in jos, nu ca sa te ia ametela ci sa ai sentimentul ca te inalti , sa simti fiecare bataie a inimii si sa o auzi atat de clar incat sa te intrebi daca chiar bate la tine in piept sau este acolo langa tine si poti sa o atingi, oboseala aceea de zici ca ai facut un traseu de 10 ore cand tu de fapt te-ai catarat 5 minute. Navalesc in tine atatea senzatii, unele contradictorii chiar, incat mersul la panou s-a transformat dintr-o data din agonie in extaz. 

Si da, nu m-am oprit. Cum sa te opresti (cand ai trait deja o data senzatia aceea unica de a fi din nou deasupra tuturor, cand stii ca ceea ce la inceput parea irealizabil este la indemana, cand de abia incepi sa prinzi gustul catararii, cand nu-ti mai simti mainile si picioarele si in ciuda bataturilor din palme si a vanatailor din genunchi, senzatia de a invinge si adrenalina care te cuprind cand atingi ultima priza, golul caruia te lasi prada cand te desprinzi de sus si plutesti doar tinuta de o coarda ) cand aceste trairi nu se compara cu nimic altceva . 
O data atinsa ultima priza ma inundau noi senzatii, noi ganduri marete, dorinta de a ma da cu parapanta si a face bungee si multe altele, frenezia necunoscutului si certitudinea ca am reusit inca o data, ca am urcat un perete de 10 metri nu numai cu gandul ci chiar cu mainile acestea pline de bataturi care va relateaza cu frenezie cum se vede viata de la 10 metri de data acestea si nu de la 2535 cum v-am obisnuit. 

Chiar daca mi a luat 3 pagini sa va povestesc o simpla catarare si cateva incercari esuate, as vrea sa mentionez ca am mai reusit sa fac inca doua trasee din prima incercare. Deja mainile erau obisnuite, prizele le simteam altfel, incepusem sa prind miscarea si sa fac corelatia intre mana si picior. 

Astfel, am depasit noi limite, mi-am impus noi standarde si ca sa coboram cu picioarele pe pamant sper sa va plimb un pic intre 415 si 431 de metri, intre Orasul de Sus si orasul de Jos in urmatoarea mea postare, cand daca veti avea curiozitatea si rabdarea va propun un city break in Sibiu.

Pana atunci in speranta ca timpul va mai avea rabdare cu noi, si in primul rand cu mine, incercati niste senzatii tari, iar daca n-ati fost niciodata, faceti o vizita la panou. Sper ca am reusit sa va deschid apetitul! Enjoy!



Postări populare de pe acest blog

Căutați idei de city-break? Bari, una din numeroasele comori ale Italiei

Pe neașteptate a venit vremea vacanțelor și city-breakurilor. De aceea m-am gândit din nou la Italia . Astăzi despre Bari, oraș pe care l-am vizitat de două ori. Spre Bari aveți zboruri directe de 4 ori pe săptămână  (luni, miercuri, vineri, duminică), așa că nu ar trebui sa fie greu să vă hotărâți. Din Bari puteți ajunge oricând în alte părți ale Italiei, închiriând o mașină, iar Bari este un loc ce poate fi vizitat indiferent de sezon. Eu am fost atât vara cât și primăvara. Așa că m-am gândit să dedic o sesiune specială mai multor orașe din Italia, pentru că Italia ''it’s a bliss!'' Bari este o destinație tipic city-break dar și punct de pornire spre alte frumuseți ale Italiei, poate nu atât de cunoscute ca: Matera (orașul de piatră) și Alberobello (satul căsuțelor de pitici). O să încep cu un pic de istorie. Bari este o ancoră a creștinismului, și poate nu mulți știu că aici se găsesc moaștele Sfântului Nicolae. Ne putem mira chiar, fiindcă e drum lu
Creasta Fagarasului:Curmatura Bratilei-Plaiul Foii ziua 6 (9 august 2013) Dis de dimineata, acum un pic mult prea de dimineata, dupa ce am dormit in refugiul Curmatura Bratilei, iata-ne ajunsi la final. Efortul de a ne trezi inainte de ora 6 ne este rasplatit, cu primul si singurul rasarit de soare de pe traseu. Dupa ce trecem de varful Bratila, facem  un zoom in partea dreapta cu creasta Iezerului, si la aproape o ora de la plecare ajungem langa fostul refugiu Berevoescu unde gasim un izvor amenajat de aceasta data, cu debit foarte bun. Ocolim varful Berevoiescu, si iata-ne ajunsi la refugiul din zona Comisul, identic cu cel din Curmatura Bratilei. Pana acum am avut un ritm sustinut, sa ne fi ajutat si racoarea diminetii, asa ca sa tot fi fost vreo 10 cand intram in padure. Din saua Lerescu  mai surprindem masivul Iezer pentru ultima oara inainte de a ne lasa
Creasta Fagarasului:Turnu Rosu-Lacul Avrig ziua 1 (4 august 2013) Visand la vreme buna si aventuri de neuitat, am pornit sambata dimineata din curtea cabanei silvice de langa Manastirea Turnu Rosu, pe traseul Chica Pietrelor. Ne setasem asteptarile in jur la 2-3 ore, dar urcusul incepea deja cu o panta deloc imbietoare pentru 8 si jumatate dimineata. Noroc ca nu a durat mult pana ce am iesit in prima poiana, vreo 45 de minute; dupa un scurt popas si o priveliste asupra localitatii Turnu Rosu si raului Olt, am ajuns si la golul alpin din Chica Pietrelor Traseul incepuse in forta, o data ajunsi in Chica Pietrelor mai erau 3 ore pana in Saua Suru. Chiar si lacul Avrig, destinatia finala a primei zile, parea acum la o azvarlitura de bat. Vremea buna, cerul de un albastru patrunzator, verdele varatic al muntelui, totul parea sa indice o vreme ideala pentru a parcurge creasta mult iubitului Fagaras. In curand, trecem de zona