Treceți la conținutul principal

Aventura prin Balcani: pregatiri de drum


 

Astazi incep impreuna cu voi sa depan amintiri din aventura de vara aceasta din Balcani.

Dar haideti sa incepem cu inceputul. Cum mi-a venit ideea?

 

Se face ca aveam bilete cumparate deja la o agentie de turism de vreo 2 ani de zile, si tot am schimbat tari, iar tarile intrau in carantina pe masura ce eu hotaram sa le vizitez. Astfel incat, fiind putin suparata pe aceasta situatie m-am gandit care ar fi varainta cea mai la indemana.

Zis si facut: am luat lista tarilor si a situatiei epidemiologice la puricat timp de vreo 3 saptamani, alcatuind un clasament al tarilor care ramaneau constant verzi.

Si dupa ce Portugalia, Spania, Franta si altele pe care le aveam pe lista au picat rand pe rand asemenea pieselor de domino, am ajuns, intamplator sau nu, la tarile balcanice. Tari care miraculos sau nu nici macar nu aveau raportat vreun caz de Covid in ultimile saptamani, astfel incat, care ar fi putut fi sansele sa intre in 3 saptamani pe rosu?

Aici incepe aventura pregatirii. Cu seriozitatea unui elev care urmeaza sa dea un examen la geografie am inceput sa ma informez temeinic despre tarile balcanice. Si le am luat prin eliminare. Initial am vrut sa fac un tur pornind din Serbia, trecand prin Bosnia si Muntenegru, si sa ajung tocmai in Croatia. Insa mi-am dat seama ca nu am suficiente zile de concediu. Ce sa ii faci, constrangeri si iar constrangeri.

Asa ca am pus cele 10 zile disponibile pe masa, si am zis hai sa vad ce poate iesi interesant. Mi-am setat ca punct final Albania si litoralul albanez de la Sarande, si am pornit la calculat.

Sa va explic un pic mai bine cum aleg eu o destinatie. Ma uit daca exista vloguri deja pe destinatia respectiva, prefer sa vad videouri, astfel incat sa ma conving ca mie mi-ar placea sa vizitez acele locuri. Sunt o persoana destul de pretentioasa, nu merg la plaja de obicei si ma intereseaza sa combin natura cu vizitarea de orase. Iar Albania, aceasta tara uitata a Europei de Est incepea sa sune chiar foarte interesant.

Am avut norocul sa gasesc vlogurile celor de la EverydayHoliday care fusesera in plina pandemie, adica in august 2020 in Albania si nu au intampinat nicio problema, iar de curand pe primavara in 2021 Cristi si Ralu. Asa ca am stat vreo 2 weekenduri si m-am uitat la vloguri despre Albania. Am devenit atat de fascinata de aceasta tara, incat fara exagerare, nici nu am iesit din casa tot weekendul, dornica fiind sa vad cat mai mult si sa imi iau tot felul de informatii.

Aveam deja punctul terminus al calatoriei, dar trebuia sa ajung cumva acolo. Variante erau, dar nu imi prea faceau cu ochiul.

Albania se invecineaza cu Grecia la Sud, iar eu nu prea aveam chef sa trec toata Grecia, Marea Adriatica la Vest, Muntenegru si Kosovola Nord, si Macedonia la Est. Asa ca nu a fost foarte greu sa decid, Macedonia va fi pe lista din vara aceasta. Am verificat rapid pe MAE, Macedonia era verde si ea, deci toate bune pana acum. Dar dilemele continua, ca sa ajung in Macedonia aveam 3 variante, prin Grecia, Bulgaria sau Serbia.

Daca alegeam traseul prin Serbia, lungeam prea mult calatoria, iar eu nu aveam zile,ca sa ajungi in Serbia e necesar sa traversezi toata Romania pana la Drobeta, trecerea de la Portile de Fier, deci inca7 ore de traseu. Nu era prea bine pentru cineva cu probleme cu spatele. 

Asa ca am decis Bulgaria sa fie. Dupa indelungi dezbateri si calcule de cati km vom face pe zi, am gasit solutia salvatoare. Si a iesit un traseu de nota 20, pe care il recomand chiar si celor care din diferite motive nu pot sta multe ore in masina.

Ziua 1 (vineri): Bucuresti - Sofia, cazare in Sofia

Ziua 2-3 (sambata- duminica): Sofia- Skopje, cazare in Skopje unde am stat si ziua 3 pentru a vizita orasul

Ziua 4 (luni):Skopje- Ohrid, cazare pe lacul Ohrid

Ziua 5 (marti): Ohrid- Berat, cazare Berat (Albania)

Ziua 6,7 (miercuri, joi): Berat- Girokastra (Albania), Sarande (cazare Sarande 2 nopti)

Ziua 8 (joi-vineri):Sarande- Salonic (cazare Salonic)

Ziua 9 (sambata): Salonic- Plovdiv (cazare Plovdiv , Bulgaria)

Ziua 10 (duminica): Plovidiv- Bucuresti

Cam acesta a fost traseul meu prin Balcani, despre aventura drumului si alte relatari, revin cu noi postari. O sa va las link catre cazari, pentru ca unele au fost chiar altfel. Despre cum am ajuns tocmai in Albania, drumuri, emotii, treceri de granite in pandemie, va povestesc in noi episoade ale aventurii prin Balcani. Daca aveti intrebari, lasati un comentariu, si va raspund cu mare drag.

Sa aveti spor la calatorit, pana data viitoare, cand ne auzim cu un nou episod al calatoriei mele prin Balcani.




Postări populare de pe acest blog

Căutați idei de city-break? Bari, una din numeroasele comori ale Italiei

Pe neașteptate a venit vremea vacanțelor și city-breakurilor. De aceea m-am gândit din nou la Italia . Astăzi despre Bari, oraș pe care l-am vizitat de două ori. Spre Bari aveți zboruri directe de 4 ori pe săptămână  (luni, miercuri, vineri, duminică), așa că nu ar trebui sa fie greu să vă hotărâți. Din Bari puteți ajunge oricând în alte părți ale Italiei, închiriând o mașină, iar Bari este un loc ce poate fi vizitat indiferent de sezon. Eu am fost atât vara cât și primăvara. Așa că m-am gândit să dedic o sesiune specială mai multor orașe din Italia, pentru că Italia ''it’s a bliss!'' Bari este o destinație tipic city-break dar și punct de pornire spre alte frumuseți ale Italiei, poate nu atât de cunoscute ca: Matera (orașul de piatră) și Alberobello (satul căsuțelor de pitici). O să încep cu un pic de istorie. Bari este o ancoră a creștinismului, și poate nu mulți știu că aici se găsesc moaștele Sfântului Nicolae. Ne putem mira chiar, fiindcă e drum lu
Creasta Fagarasului:Curmatura Bratilei-Plaiul Foii ziua 6 (9 august 2013) Dis de dimineata, acum un pic mult prea de dimineata, dupa ce am dormit in refugiul Curmatura Bratilei, iata-ne ajunsi la final. Efortul de a ne trezi inainte de ora 6 ne este rasplatit, cu primul si singurul rasarit de soare de pe traseu. Dupa ce trecem de varful Bratila, facem  un zoom in partea dreapta cu creasta Iezerului, si la aproape o ora de la plecare ajungem langa fostul refugiu Berevoescu unde gasim un izvor amenajat de aceasta data, cu debit foarte bun. Ocolim varful Berevoiescu, si iata-ne ajunsi la refugiul din zona Comisul, identic cu cel din Curmatura Bratilei. Pana acum am avut un ritm sustinut, sa ne fi ajutat si racoarea diminetii, asa ca sa tot fi fost vreo 10 cand intram in padure. Din saua Lerescu  mai surprindem masivul Iezer pentru ultima oara inainte de a ne lasa
Creasta Fagarasului:Turnu Rosu-Lacul Avrig ziua 1 (4 august 2013) Visand la vreme buna si aventuri de neuitat, am pornit sambata dimineata din curtea cabanei silvice de langa Manastirea Turnu Rosu, pe traseul Chica Pietrelor. Ne setasem asteptarile in jur la 2-3 ore, dar urcusul incepea deja cu o panta deloc imbietoare pentru 8 si jumatate dimineata. Noroc ca nu a durat mult pana ce am iesit in prima poiana, vreo 45 de minute; dupa un scurt popas si o priveliste asupra localitatii Turnu Rosu si raului Olt, am ajuns si la golul alpin din Chica Pietrelor Traseul incepuse in forta, o data ajunsi in Chica Pietrelor mai erau 3 ore pana in Saua Suru. Chiar si lacul Avrig, destinatia finala a primei zile, parea acum la o azvarlitura de bat. Vremea buna, cerul de un albastru patrunzator, verdele varatic al muntelui, totul parea sa indice o vreme ideala pentru a parcurge creasta mult iubitului Fagaras. In curand, trecem de zona