Treceți la conținutul principal

Creasta Fagarasului:Lacul Avrig-Lacul Caltun ziua 2 (5 august 2013)




Urcus si iar urcus, si era de abia 7… dimineata. Frumos mod de a incepe ziua, nu credeti? Noi ne-am bazat pe zicala cine se scoala de dimineata pe Scara ajunge, si se pare ca nu am gresit.






Ne luam la revedere de la lacul Avrig, caci o data ajunsi pe vf Scara, zarim refugiul Scara, si varful Serbota. Deja lucrurile incep sa arate bine, nu? Cam asa gandesc.



In coborare spre refugiul Scara ne saluta de la distanta varfurile Serbota, Negoiu, Lespezi, Caltun. 





De la refugiu exista un izvor la 5 minute de coborat, norocul a facut ca sa-l zarim din poteca la coborarea de pe varful Scara.



Cat despre apa din Caltun, cu toate ca am auzit zvonuri cum ca ar fi poluata cu metale, caci romanul arunca baterii si multe altele in lac, am gasit un izvor un pic mai jos de lac, (locul de scaldat al multora), deocamdata se pare ca nu sunt radioactiva.







Racoarea diminetii  ne ajuta la urcat, si parca avem spor, caci nici in mai mult nici mai putin de 3 ore suntem pe Serbota. Mi- a saltat inima de bucurie la vederea indicatorului dupa Serbota, freamatul mult controversatei custuri isi facea loc in suflet.Cei mai carcotasi imi expuneau variantele de ocolire ale custurii.







Custura arata mai bine decat in poze, de fapt incepe cu o portiune plata, pentru ca apoi sa cada vertiginos prin trei hornuri consecutive, ultimul fiind si cel dintai ca grad de interes. Plata, pentru ceea ce inseamna Fagarasul nu va ganditi la platou acum ca nu e nici pe departe.



Ar fi indicat sa nu ai rucsac in spate,caci al meu rucsac a facut cunostiinta cu stanca destul de mult. Fiecare pas e o provocare, cum sa cobori in hau ca sa urci din nou prin vreun horn mult prea ingust ca sa para adevarat ca-l poti trece.



Hornurile sunt prevazute cu lanturi, coborarea in ramonaj  de care n-aveam habar mi a folosit totusi. Stanci, lanturi si iar stanci, coborat si urcat intruna, cu totul altfel decat imi imaginam.





Mereu am vazut Custura ca o portiune de creasta foarte ascutita pe care trebuie sa mergi, avand prapastiile de o parte si de alta. Ce am descoperit insa  e o succesiune de hornuri si pasaje de catarat pe care trebuia apoi inevitabil sa le cobori, destul de enervanta succesiunea de urcus coboras.



Custura e frumoasa in sine, dupa  ce o strabati nu mai pare la fel de grea, e adrenalina, poate si tehnica, e piatra in stare pura, senzatie de infinit.








Dupa 2 ore si 45 de minute de Custura, mai ramasese o singura portiune de urcat cu lant si apoi Saua Cleopatrei.  Pentru mine Custura e cea mai frumoasa insiruire de lanturi, pereti verticali si stanci scaldate in lumina soarelui.




Custura e o senzatie, senzatie de infinit, te uiti in sus si vezi perete, in jos mai bine nu te uiti, mie ce-i drept imi place sa ma zgaiesc in prapastii, in zare creste si iar creste, care mai de care mai semete.





Din saua Cleopatrei indicatorul arata 30 de minute pana pe Negoiu, insa drumul pare un pic mai lung. Sa-mi fi pierdut tot interesul dupa ce am trecut de Custura oare? Nu cred, doar ca Fagarasul te pune la incercare in permanenta, obligandu- te sa cobori pante abrupte pentru ca sa urci apoi asemenea unei capre negre hornuri stancoase spre infinit.





Si chiar cand credeam ca infinitul e doar un mit, Negoiu isi flutura steagul in vant.
La parada cu drapelul, am ajuns din nou pe Negoiu.




Muchia Tunsului,


 Caltun-Lespezi,


lacul Caltun ascuns dupa Creasta Ferastraului, de aceea nu l am zarit data trecuta,


 eu la iarba verde,



 un petic de  zapada,


 si o vreme de milioane.



O mica dezamagire insa, nu mai exista placuta pe Negoiu, oops (prietenii stiu de ce, wasn’t me, au fost altii mult mai dornici si pusi pe treaba se pare). Pe Negoiu aglomeratie mare, mai sa cred ca se da ceva gratis, spre norocul nostru am primit niste apa, ca ale noastre provizii se terminasera demult. Caci de la Refugiul Scara inspre Negoiu izvoarele lipsesc, asa ca aveti grija cum va dozati proviziile. La coborare am ocolit Varful dintre Strungi,



apoi spre Strunga Doamnei privind cu un ochi spre Caltun.


Varful Caltun cu catarari de 70 de grade arata bine de tot, dar pentru ora tarzie, pe la 18 prin strunga Doamnei..


Am promis ca o sa-i dedic un episod impreuna cu pesterile de pe Lespezi si Negoiu. Imparatia pietrelor ne-a insotit o data cu coborarea din strunga Doamnei, o caprita  un pic cam grabita a mai produs nitel zgomot , doar cat sa tulbure un pic linistea serii. 



Am zarit-o in fuga, si ea ca si noi se grabea, pe noi ne intampina insa in curand Caltunul scaldat de ultimile raze ale soarelui, ascuns in umbra unui apus mult prea zorit.


Dupa o asemenea zi ce ar mai putea fi de spus.
Custura mi s-a infipt adanc in suflet si minte, iar revederea cu Negoiu a fost un dar neasteptat, mult prea frumos parca pentru a fi adevarat. Gandul la marea intalnire imi dadea un freamat si un neastampar greu de imaginat, si-mi doream ca vremea sa aiba cu noi nesfarsita rabdare.



Postări populare de pe acest blog

Creasta Fagarasului:Curmatura Bratilei-Plaiul Foii ziua 6 (9 august 2013) Dis de dimineata, acum un pic mult prea de dimineata, dupa ce am dormit in refugiul Curmatura Bratilei, iata-ne ajunsi la final. Efortul de a ne trezi inainte de ora 6 ne este rasplatit, cu primul si singurul rasarit de soare de pe traseu. Dupa ce trecem de varful Bratila, facem  un zoom in partea dreapta cu creasta Iezerului, si la aproape o ora de la plecare ajungem langa fostul refugiu Berevoescu unde gasim un izvor amenajat de aceasta data, cu debit foarte bun. Ocolim varful Berevoiescu, si iata-ne ajunsi la refugiul din zona Comisul, identic cu cel din Curmatura Bratilei. Pana acum am avut un ritm sustinut, sa ne fi ajutat si racoarea diminetii, asa ca sa tot fi fost vreo 10 cand intram in padure. Din saua Lerescu  mai surprindem masivul Iezer pentru ultima oara inainte de a ne lasa

Căutați idei de city-break? Bari, una din numeroasele comori ale Italiei

Pe neașteptate a venit vremea vacanțelor și city-breakurilor. De aceea m-am gândit din nou la Italia . Astăzi despre Bari, oraș pe care l-am vizitat de două ori. Spre Bari aveți zboruri directe de 4 ori pe săptămână  (luni, miercuri, vineri, duminică), așa că nu ar trebui sa fie greu să vă hotărâți. Din Bari puteți ajunge oricând în alte părți ale Italiei, închiriând o mașină, iar Bari este un loc ce poate fi vizitat indiferent de sezon. Eu am fost atât vara cât și primăvara. Așa că m-am gândit să dedic o sesiune specială mai multor orașe din Italia, pentru că Italia ''it’s a bliss!'' Bari este o destinație tipic city-break dar și punct de pornire spre alte frumuseți ale Italiei, poate nu atât de cunoscute ca: Matera (orașul de piatră) și Alberobello (satul căsuțelor de pitici). O să încep cu un pic de istorie. Bari este o ancoră a creștinismului, și poate nu mulți știu că aici se găsesc moaștele Sfântului Nicolae. Ne putem mira chiar, fiindcă e drum lu
Creasta Fagarasului:Turnu Rosu-Lacul Avrig ziua 1 (4 august 2013) Visand la vreme buna si aventuri de neuitat, am pornit sambata dimineata din curtea cabanei silvice de langa Manastirea Turnu Rosu, pe traseul Chica Pietrelor. Ne setasem asteptarile in jur la 2-3 ore, dar urcusul incepea deja cu o panta deloc imbietoare pentru 8 si jumatate dimineata. Noroc ca nu a durat mult pana ce am iesit in prima poiana, vreo 45 de minute; dupa un scurt popas si o priveliste asupra localitatii Turnu Rosu si raului Olt, am ajuns si la golul alpin din Chica Pietrelor Traseul incepuse in forta, o data ajunsi in Chica Pietrelor mai erau 3 ore pana in Saua Suru. Chiar si lacul Avrig, destinatia finala a primei zile, parea acum la o azvarlitura de bat. Vremea buna, cerul de un albastru patrunzator, verdele varatic al muntelui, totul parea sa indice o vreme ideala pentru a parcurge creasta mult iubitului Fagaras. In curand, trecem de zona